Jump to content

Kostandin Gjorga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kostadin Gjorga u linde ne vitin 1859 ne fshatin Vokopole ne nje familje patriotesh. Mesimet e para i mori ne fshatin e lindjes. Shkollen e mesme e perfundoi ne Stamboll, prane babait te tij Stefanit i cili emigroi ne Turqi dhe punoi ne Stamboll. Vazhdon studimet e larta ne Burse per farmaciste. Ne vitet e studimeve ai u njohe me bashkombesit e tjere shqiptare te cilit prokupoheshin per kauzen e shtetit Shqiptare, aty njihet me Ismail Qemalin. Kthehet ne shqiperi pa i shkeputur lidhjet me patriotet dhe atdhetaret. Hape nje farmaci ne Vlore dhe behet njeri me influence duke bere qe te njihet me patriotin Luigj Gurakuqi. Merre pjese ne ngritjen e flamurit me 28 nentor 1912 ne Vlore dhe merre persiper ngritjen e flamurit ne Berat. Shkon ne Berat me porosi te mikut te tij per ngritjen flamurit ne Berat por hase ne veshtiresi nga xhandarmeria dhe kthehet ne fshatin e lindjes Vokopole. Aty me 30 nentore 1912 sebashku me ndihmen e patrioteve te zonave perreth por edhe atyre qe e ndiqnin ai kreu aktin e ngritjes se flamurit te Pavaresis.