Jump to content

Krakeri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Krakeri (ang. cracker, quhet edhe Black hat - kapelezi) është emërtimi në fushën e informatikës që nënkupton :

  • një person që depërton në një sistem kompjuterik pa leje, me qëllim për t´a dëmtuar (fshirjen e sirtarëve, vjedhjen e numrave të kartave kreditore, vendosjen e vireve, etj.), për ta përdorur këtë kompjuter si urëkalim për sulme të tjera ose edhe për të shfrytëzuar aftësinë e tij njehsuese ose gjerësinë e kanalit të rrjetit.
  • një person që ndryshon kodin (çelësin) e softuerit për tu dëfryer (shpesh në softuerin e lojërave).

Me fjalë të shkurtra, krakeri është një haker shkatërrues dhe keqbërës në rrjetet kompjuterike.

Llojet e sulmeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • DDos
  • Dos
  • Deface

Mbrojtja kundër sulmeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Firewall-i[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

IDS[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antivirusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupe krakersh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kraker të famshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]