Jump to content

Softueri kompjuterik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Softueri)
OpenOffice.org Writer

Softueri (anglisht: software) quhet bashkësia e programeve kompjuterike dhe të dhënat e tjera që përmbajnë instruksione që i thonë kompjuterit se çfarë duhet të bëjë. Gjithashtu mund të themi se softueri i referohet një apo më shumë programeve kompjtuerike dhe të dhënave të ruajtura në memorien e kompjuterit për arsye të caktuara. Programet softuerike kryjenë funksionin e programit ose duke i dhënë instruksione të drejtëpërdrejta harduerit të kompjuterit ose duke shërbyer si input për programe të tjera.

Termi softuer ka lindur si kontrasit i termit të vjetër harduer (që do të thotë pajisje fizike). Ndryshe nga hardueri, softueri nuk preket ose të shikohet fizikisht.

Softueri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Softueri në përgjithësi,ndahet në dy grupe:

Softueri sistemor (sistemi operativ)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Një sistem operativ mund të ndahet në dy shtresa:

-1.Shtresa e kontrolit,e cila është e padukshme për shfrytëzuesin.

-2.Shtresa bashkëvepruese,paraqet një bashkësi të të gjitha programeve që bashkëveprojnë me shfrytëzuesin dhe është e ndërtuar në shtresën e parë.

  • Kompjuterët personalë mund të punojnë me disa sisteme operative,siq janë:

MS-DOS (Microsoft Disk Operating System)

Windows 95 dhe 98

S\2 (Sistemi operativ 2)

Windows XP

Windows 7

Windows 8 dhe 8.1

Windows 10

Shkimi i përket datës:4\1\2018

...