Jump to content

Krediti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kredia është besimi që lejon njërën palë të sigurojë para ose burime për një palë tjetër, ku pala e dytë nuk e rimburson palën e parë menjëherë (duke gjeneruar kështu një borxh), por premton t'i paguajë ose t'i kthejë ato burime (ose materiale të tjera në vlerë të barabartë) në një datë të mëvonshme. Me fjalë të tjera, kredia është një metodë për ta bërë reciprocitetin formal, ligjërisht të zbatueshëm dhe të shtrirë për një grup të madh njerëzish të palidhur.

Burimet e ofruara mund të jenë financiare (p.sh. dhënia e një kredie), ose ato mund të përbëhen nga mallra ose shërbime (p.sh. kredia konsumatore). Kredia përfshin çdo formë të pagesës së shtyrë. Kredia jepet nga një kreditor, i njohur gjithashtu si huadhënës, tek një debitor, i njohur gjithashtu si huamarrës.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Credit", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-14, marrë më 2022-12-21