Jump to content

Kreshevo

Coordinates: 43°51′59.0″N 18°02′41.5″E / 43.866389°N 18.044861°E / 43.866389; 18.044861
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Manastiri Françeskan në Kreshevo
Kreshevo
Pozita e komunës Kreshevo në Bosnje dhe Hercegovinë

Kreševo (kroate shqiptim: [krêʃeʋo]) është qytezë dhe komunë në Bosnje dhe Hercegovinë. Ajo është e vendosur në Kantonin Qendror të Bosnjës, një njësi e Federatës së Bosnje dhe Hercegovinës. Kreshevo është një vendbanim malor që ndodhet në një luginë të ngushtë të lumit Kreshevica në shpatin e malit Bitovnje.

Karakteristika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I njohur për shkrimet e tij të krishtera dhe si një mjeshtër i gjuhës kroate, Ati Grga Martić u shënua në histori, veçanërisht në historinë franceskane, si një nga shkrimtarët më të mëdhenjë nga Bosnja. Ai mësoi dhe shkroi në një luginë të largët mes maleve Bitovnja dhe Lopata në qytetin e vogël boshnjak Kreshevo.

Manastiri françeskan ka shërbyer komunitetin e saj për shekuj me radhë dhe traditat katolike këtu janë shumë të forta. Manastiri ka një muze fshati, bibliotekë dhe galeri, dhe si në shumicën e manastireve françeskane në Bosnjë dhe Hercegovinë, Baballarët Françeskanë janë shumë të mirëpritur për vizitorët. Student i famshëm i seminarit françeskan në Kreshevo ishte edhe poeti shqiptar Gjergj Fishta.[1] Me jo më shumë se disa mijëra banorë, Kresheva mesjetare u zgjerua me ardhjen e farkëtarëve gjerman. Në disa zona të Bosnjës, u themeluan bashkësitë e vogla gjermane dhe dubrovnikase të minierave. Familjet fisnike të shtetit boshnjak ishin të etur për të shfrytëzuar burimet e shumta prej ari dhe argjendi, por ata nuk kishin aftësitë për ta bërë këtë. 

Demografia dhe vendbanimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendbanimi Popullsia (1991)
Alagići 229
Bjelovići 260
Botunja 178
Bukva 163
Crkvenjak 61
Crnički Kamenik 157
Crnići 465
Deževice 246
Drežnice 87
Gunjar 124
Kojsina 226
Komari 100
Kreševo 1,433
Kreševski Kamenik 197
Lipa 92
Martinići 557
Pirin 160
Poljani 53
Polje, Kreševo 482
Rakova Noga 407
Ratkovići 94
Stojčići 390
Vidosovići 32
Vodovoji 65
Volujak 306
Vranci 97
Zvizd 70
Viti
Kroat
%
Boshnjak
%
Serb
%
Tjeret
%
Total
±%
Ref.
1961
5,009
77.44
845
13.06
144
2.23
470
7.27
6,468
1971
5,284
76.13
1,484
21.38
118
1.70
55
0.79
6,941
+7.3%
1981
5,012
74.08
1,498
22.14
54
0.80
202
2.99
6,766
−2.5%
1991
4,714
70.03
1,531
22.75
34
0.51
452
6.72
6,731
−0.5%
2013
5,638
−16.2%

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shenime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

43°51′59.0″N 18°02′41.5″E / 43.866389°N 18.044861°E / 43.866389; 18.044861