Jump to content

Kryqëzata e Pestë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrethimi i Damietës.

Kryqëzata e Pestë (1217–1221) ishte një fushatë në një seri kryqëzatash nga evropianët perëndimorë për të rimarrë Jerusalemin dhe pjesën tjetër të Tokës së Shenjtë duke pushtuar fillimisht Egjiptin, i sunduar nga sulltanati i fuqishëm Ejubid, i udhëhequr nga al-Adil, vëllai i Saladinit. .

Pas dështimit të Kryqëzatës së Katërt, Inocent III përsëri bëri thirrje për një kryqëzatë dhe filloi organizimin e ushtrive kryqtare të udhëhequra nga Andrew II i Hungarisë dhe Leopold VI i Austrisë, së shpejti do t'i bashkohej Gjoni i Brienne, Mbreti titullar i Jeruzalemit. Një fushatë fillestare në fund të vitit 1217 në Siri nuk ishte përfundimtare dhe Andrew u largua. Një ushtri gjermane e udhëhequr nga kleriku Oliver i Paderbornit dhe një ushtri e përzier ushtarësh holandezë, flamande dhe friziane të udhëhequr nga Uilliam I i Hollandës, më pas iu bashkuan kryqëzatës në Akër, me qëllim që fillimisht të pushtonin Egjiptin, që shihej si çelësi i Jerusalemit. Atje, kardinali Pelagius Galvani mbërriti si legat papal dhe udhëheqës de fakto i Kryqëzatës, i mbështetur nga Gjoni i Brienne dhe mjeshtrit e Templarëve, Spitalorëve dhe Kalorësve Teutonikë. Perandori i Shenjtë Romak Frederiku II, i cili kishte marrë kryqin në 1215, nuk mori pjesë siç ishte premtuar.

Pas rrethimit të suksesshëm të Damietës në 1218–1219, kryqtarët pushtuan portin për dy vjet. Al-Kamil, tani sulltan i Egjiptit, ofroi kushte tërheqëse paqeje, duke përfshirë rivendosjen e Jeruzalemit në sundimin e krishterë. Sulltani u qortua nga Pelagius disa herë, dhe kryqtarët marshuan në jug drejt Kajros në korrik 1221. Gjatë rrugës, ata sulmuan një fortesë të al-Kamil në betejën e Mansurah, por ata u mundën dhe u detyruan të dorëzoheshin. Kushtet e dorëzimit përfshinin tërheqjen nga Damietta - largimin nga Egjipti krejtësisht - dhe një armëpushim tetë-vjeçar. Kryqëzata e Pestë përfundoi në shtator 1221, një humbje e kryqëzatave që nuk arriti të arrinte qëllimet e saj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]