Jump to content

Kultivimi dhe kujdesi i bonsait

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bonsai Trident Maple nga Muzeu Kombëtar i Bonsait dhe Penjing në Arboretumin Kombëtar të Shteteve të Bashkuara.

Kultivimi dhe kujdesi i bonsait përfshin kultivimin afatgjatë të pemëve të vogla të cilat kultivohenpse rriten në mbajtëse ose vazo të vogla, të cilat quhen bonsai në traditën japoneze.Kultivimi i kësaj bime në japoni konsiderohet edhe si një formë arti mëvete. Kultivime të ngjashme ekzistojnë edhe në forma dhe kultura të tjera, ku përfshihet saikei (japonisht), penjing (kinezisht) dhe <i id="mwDw">hòn non bộ</i> (vietnameze). Pemët janë të vështira për t'u kultivuar në mbajtëse sepse kufizojnë rritjen e rrënjëve të bimës, marrjen e ushqimit dhe burimet për transpirim (kryesisht lagështinë e tokës). Përveç kufizimeve rrënjësore të mbajtësve, trungjet, degët dhe gjethja e bonsait janë formuar dhe manipuluar gjerësisht për të përmbushur vetëm qëllime estetike .Për mbrojtjen, shëndetin dhe energjinë e pemës janë përdorur mjete dhe teknika të specializuara. Me kalimin e kohës, manipulimi artistik i pemëve të vogla në kontejnerë ose vazo ka çuar në një sërë qasjesh kultivimi dhe kujdesi që përmbushin me sukses kërkesat praktike dhe artistike të bonsait dhe traditave të ngjashme të këtij arti. [1]

Termi bonsai përdoret përgjithësisht në anglisht si një term ombrellë për të gjitha pemët miniaturë në kontejnerë ose vazo.Në këtë artikull, bonsai duhet të kuptohet si çdo pemë e rritur në kontejnerë ose vazo që stilohet ose formësohet rregullisht.Kjo kulturë tashmë nuk kultivohet vetëm në Japoni por edhe ne vende te tjera. [2]

Bonsai mund të krijohet pothuajse nga çdo specie drunore shumëvjeçare ose shkurre të cilat prodhojnë degë të vërteta dhe qëndron e vogël nëpërmjet mbylljes së vazove me krasitje të kurorës dhe rrënjëve. Disa lloje janë të njohura si material bonsai sepse ato kanë karakteristika, të tilla si gjethe ose gjilpëra të vogla, që i bëjnë ato të përshtatshme për shtrirjen kompakte vizuale të bonsait. Teknikat e kultivimit të bonsait janë të ndryshme nga teknikat e tjera të kultivimit të pemëve duke lejuar që pemët e pjekura (megjithëse në miniaturë) të rriten në kontejnerë të vegjël, të mbijetojnë me struktura rrënjësh dhe tendash jashtëzakonisht të kufizuara dhe të mbështesin manipulime gjithëpërfshirëse dhe të përsëritura të stilimit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Adams, Peter D. (1981). The Art of Bonsai (në anglisht). Ward Lock Ltd. fq. 71–74. ISBN 978-0-7063-7116-1.
  2. ^ Owen, Gordon (1990). The Bonsai Identifier (në anglisht). Quintet Publishing Ltd. fq. 11. ISBN 0-88665-833-0.