Bimët shumëvjeçare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bimët shumëvjeçare

Bimët që jetojnë për një numër të pacaktuar vitesh ; lindin, kanë një zhvillim vegjetativ që mund të zgjasë për disa sezone. Periudha e riprodhimit nuk sjell vdekjen e bimës, ajo mbijeton dhe vitin pasardhës lulëzon përsëri dhe prodhon fara te reja e kështu me radhe. Të gjitha bimët drunore janë shumëvjeçare, por edhe shumë barishtore, sidomos ato që kanë organe nëntokësore si rizoma, bulbe, etj. që i bëjnë të mundur mbijetesën më sythe të fshehur, ndërsa pjesa jashtëtokësore vdes.