Jump to content

Kunai

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kunai shumë e stilizuar, siç portretizohet shpesh në kulturën popullore

Kunai (苦無) është një mjet japonez që mendohet se rrjedh origjinalisht nga mistri i muraturës.[1] Dy variantet e njohura gjerësisht të kunait janë kunai i shkurtër (小苦無 shō-kunai) dhe kunai i madh (大苦無 dai-kunai). Edhe pse një mjet bazë, në duart e një eksperti të arteve marciale, kunai mund të përdoret si një armë shumë funksionale. Kunai është i lidhur zakonisht me ninxhat, të cilët e përdorin atë për të grumbulluar vrimat në mure. Shumë personazhe të njohura manga përdorin kunai si armët e tyre fillore ashtu edhe ato sekondare.

Dizajni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kunai ishte i zakonshëm i punuar në gjatësi që varion nga 20 deri në 30 cm. Ajo u përdor nga fshatarët si një mjet kopshtarie me shumë qëllime dhe nga punëtorët e gurit dhe muraturës. Tehu është bërë nga hekuri i butë, dhe është lënë pa u mprehur sepse skajet janë përdorur për të goditur materiale relativisht të butë si suva dhe druri, për gërmime në vrima. Normalisht, vetëm maja është mprehur.

Një kunai normalisht kishte një teh në formë gjethe dhe një dorezë me një unazë në pomel për të bashkuar një litar. Litari i bashkangjitur lejoi që doreza e kunait të mbështillet për të funksionuar si një dorezë, ose të rripohet në një shkop si një shtizë e bërë; të lidhen me trupin për fshehje; të përdoret si një spirancë ose piton, dhe nganjëherë të përdoret si shigjetë litari kinez. Përkundër besimit popullor, kunai nuk ishte krijuar për tu përdorur kryesisht si hedhje e armëve. Përkundrazi, kunai ishte kryesisht mjete dhe, kur përdoren si armë, po goditnin me thikë dhe shtynin zbatime.

Llojet e kunai përfshijnë teh të shkurtër, të gjatë, të ngushtë, me sharra të dhëmbëzuara dhe të gjerë. Në disa raste, kunai dhe shikoro, një sharrë i gjerë dhe një dorezë të tipit kamë, janë të vështira për tu dalluar.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë armë të ninxhave u përshtatën nga mjetet e bujqësisë, jo ndryshe nga ato të përdorura nga murgjit Shaolin në Kinë. Meqenëse kunai prodhohej mjete të lirë bujqësie me një madhësi dhe peshë të dobishme dhe mund të mpreheshin lehtësisht, ato ishin të gatshme për t'u shndërruar në armë të thjeshta. Si armë, kunai është më i madh dhe më i rëndë se një shuriken dhe me dorezë mund të përdoret edhe në luftime dore me dorë më lehtë sesa një shuriken. Për më tepër, mund të përdoret për ngjitje, qoftë si një lloj kapëse ose si piton.

Kultura popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si me ninjutsu (arti i ninxhës), ekzagjerimi i vazhdueshëm në mite luajti një rol të madh në krijimin e imazhit të kulturës popullorekunai. Në përshkrimet imagjinare të ninxhave, kunai portretizohet zakonisht si një thikë çeliku që përdoret për thikë ose veçanërisht hedhje, ndonjëherë duke e ngatërruar atë me shuriken.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Turnbull, Stephen (2003). Ninja AD 1460–1650 (në anglisht). Osprey Publishing. ISBN 978-1-84176-525-9.