Shuriken

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llojet e ndryshme të shuriken

Shuriken (Japonisht: 手裏 剣; fjalë për fjalë: "tehe të fshehura të dorës") është një armë e fshehur japoneze që u përdor si një kamë e fshehur ose metsubushi për të shpërqendruar ose për të keqorientuar.

Ata njihen gjithashtu si yje hedhëse, ose yje të ninxhave, megjithëse fillimisht ishin dizajnuar ne forma te ndryshme. Në kundërshtim me këtë nomenklaturë, shuriken nuk ishin në arsenalin e atyre që praktikonin ninjutsu (arti i ninxhës). Filmat dhe tregimet moderne portretizojnë ninxha duke përdorur shuriken, por ato u përdorën kryesisht nga ushtarët samurai dhe ashigaru. Varieteteve kryesore të shuriken janë bō shuriken (棒 手裏 剣, shkop shuriken) dhe hira shuriken (平 手裏 剣, shuriken e sheshtë) ose shaken (車 剣, shuriken në formë të rrotës, gjithashtu të lexuara si kurumaken). Arti i ushtrimit të shurikenit njihet si shurikenjutsu.