Jump to content

Ashigaru

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ashigaru të veshura me forca të blinduara dhe jingasa duke qëlluar tanegashima

Ashigaru (Japonisht: 足軽) ishin këmbësorë të punësuar nga klasa samurai e Japonisë feudale. Referenca e parë e njohur për ashigaru ishte në shekullin XIV,[1] por ishte gjatë shogunatit Ashikaga (periudha Muromachi) që përdorimi i ashigaru u bë i përhapur nga fraksione të ndryshme ndërluftuese.[2]

Përpjekjet u bënë në Japoni nga Perandori Tenmu (673–686) për të pasur një ushtri të rekriptuar, por kjo nuk ndodhi, dhe deri në shekullin e 10-të në vend të kësaj Japonia u mbështet tek pronarët e tokave të veçanta për të siguruar burrat për konflikte dhe luftëra. Këta pronarë të tokave që ishin pronarë të kuajve ishin fillimet e klasës së samurajve dhe burrat që punonin tokën për pronarët e tokave u bënë ushtarët e këmbëve të zakonshme gjatë kohërave të luftës. Këta ushtarë këmbë mund të kishin lidhje të gjata dhe besnikëri ndaj pronarëve të tokave, të cilat u kthyen pas shumë brezash.

Samurai që zotëronte tokën, së bashku me ushtarët e këmbëve fshatare, luftuan në shumë luftëra dhe konflikte, përfshirë pushtimet mongole të Japonisë në vitet 1274 dhe 1281. Lufta e vazhdueshme midis shekujve XIV dhe XVI bëri që punësimi i ushtarëve të këmbëve pa besnikëri të veçantë të nevojshme në kohë. Paguar vetëm në plaçkë, këta mercenarë nuk ishin të stërvitur mirë dhe kështu nuk mund të varen gjithnjë në betejë. Këta ushtarë këmbë endacakë u bënë përfundimisht ashigaru.

Armët dhe forca të blinduara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Tanegashima i padekoruar i thjeshtë, ky lloj u përdorë nga ashigaru.

Ashigaru zakonisht ishte i armatosur me naginata, yari, yumi dhe shpata. Forca të blinduara ashigaru ndryshonin në varësi të periudhës, nga asnjë forca të blinduara deri në forca të blinduara dhe mund të përbëheshin nga kapele konike të quajtura jingasa të bëra prej lëkure ose hekuri të ngurtësuar me llak, cuirasses (), helmeta (kabuto), kapuça të blinduar (tatami zukin), mëngë të blinduara (kote), greaves (suneate), dhe cuisses (haidate).

Lufta e periudhës Sengoku kërkonte që të prodhoheshin sasi të mëdha armatimesh për ushtritë gjithnjë në rritje të ashigaru. Cuirasses dhe helmetat e thjeshta të cilësisë së municioneve[3] prodhoheshin në masë duke përfshirë forca të blinduara tatami të cilat mund të paloseshin ose të rrëzoheshin.[4] Armatura tatami bëhej nga pllaka të vogla hekuri drejtkëndëshe ose gjashtëkëndor, të cilat zakonisht lidheshin me njëra-tjetrën me anë të zinxhirit dhe ishin qepur me një mbështetëse të rrobave.[5] Në shekullin e 16-të, ashigaru ishin gjithashtu të armatosur me tanegashima.[6][7] Banderolat e vogla të quajtura sashimono mund të visheshin në shpinë gjatë betejës për identifikim.[8]