Periudha Sengoku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Beteja e Kawanakajima (1561)

Periudha Sengoku (戦国時代, Sengoku Jidai, "Epoka e Shteteve Ndërluftuese") është një periudhë në historinë japoneze të luftës civile gati-konstante, trazirave shoqërore dhe intrigave politike nga viti 1467 deri më 1615.

Periudha Sengoku u fillua nga Lufta Ōnin në vitin 1467 e cila shembi sistemin feudal të Japonisë nën shogunatin Ashikaga. Kryekomandantë dhe klane të ndryshme samurai luftuan për kontroll mbi Japoninë në vakumin e pushtetit, ndërsa Ikkō-ikki doli për të luftuar kundër sundimit të samuraive. Ardhja e evropianëve në vitin 1543 futi arkebus në luftën japoneze, dhe Japonia përfundoi statusin e saj si një shtet degë e Kinës në vitin 1549. Oda Nobunaga shpërndau shogunatin Ashikaga në vitin 1573 dhe filloi një luftë të bashkimit politik me forcë, duke përfshirë Luftën Ishiyama Hongan-ji, deri në vdekjen e tij në Incidentin Honnō-ji në vitin 1582. Pasardhësi i Nobunaga-s, Toyotomi Hideyoshi përfundoi fushatën e tij për të bashkuar Japoninë dhe konsolidoi sundimin e tij me reforma të shumta me ndikim. Hideyoshi nisi pushtimet japoneze të Koresë në vitin 1592, por dështimi i tyre përfundimtar dëmtoi prestigjin e tij para vdekjes së tij në vitin 1598. Tokugawa Ieyasu zhvendosi djalin dhe pasardhësin e vogël të Hideyoshi, Toyotomi HideyoriBetejën e Sekigaharës në 1600 dhe rivendosi sistemin feudal nën shogunatin Tokugawa. Periudha Sengoku përfundoi kur besnikët e Toyotomi u mundën në Rrethimin e Osakës në vitin 1615.

Periudha Sengoku u emërua nga historianët japonezë pas periudhës ndryshe të palidhur të shteteve ndërluftuese të Kinës. Japonia Moderne njeh Nobunaga, Hideyoshi dhe Ieyasu si tre "Bashkuesit e Mëdhenj" për rivendosjen e tyre të qeverisë qendrore në vend.

Përmbledhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë kësaj periudhe, megjithëse Perandori i Japonisë ishte zyrtarisht sundimtari i kombit të tij dhe çdo lord i ishte betuar besnikëri atij, ai ishte kryesisht një figurë e margjinalizuar, ceremoniale dhe fetare që i delegoi pushtetin shogunit, një fisnik i cili ishte afërsisht i barabartë me një gjeneral. Në vitet që i paraprinë kësaj epoke, shogunati gradualisht humbi ndikimin dhe kontrollin mbi daimyō. Megjithëse shogunati Ashikaga kishte ruajtur strukturën e shogunatit Kamakura dhe kishte krijuar një qeveri luftëtare bazuar në të njëjtat të drejta ekonomike dhe detyrime ekonomike të vendosura nga Hōjō me Kodin Jōei në vitin 1232, ajo nuk arriti të fitonte besnikërinë e shumë daimyō, veçanërisht atyre çifligjeve që ishin larg kryeqytetit, Kyoto. Shumë prej këtyre lordëve filluan të luftonin në mënyrë të pakontrolluar me njëri-tjetrin për kontrollin mbi tokën dhe ndikimin mbi shogunatin. Ndërsa tregtia me Kinën Ming u rrit, ekonomia u zhvillua dhe përdorimi i parave u bë i përhapur ndërsa u shfaqën tregjet dhe qytetet tregtare. Kombinuar me zhvillimet në bujqësi dhe tregtinë në shkallë të vogël, kjo çoi në dëshirën për një autonomi më të madhe lokale në të gjitha nivelet e hierarkisë shoqërore. Qysh në fillim të shekullit të 15-të, vuajtjet e shkaktuara nga tërmetet dhe uria shpesh shërbyen për të shkaktuar kryengritje të armatosura nga fermerë të lodhur nga borxhet dhe taksat.

Lufta Ōnin (1467–1477), një konflikt i rrënjosur në ankth ekonomik dhe i sjellë nga një mosmarrëveshje mbi trashëgiminë shogunate, zakonisht konsiderohet si fillimi i periudhës Sengoku. Ushtria "lindore" e familjes Hosokawa dhe aleatët e saj u përplasën me ushtrinë "perëndimore" të Yamana. Luftimet në dhe rreth Kiotos zgjatën për gati 11 vjet, duke e lënë qytetin pothuajse të shkatërruar. Konflikti në Kioto u përhap më pas në provincat periferike.

Periudha kulmoi me një seri prej tre komandantësh të luftës, Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi dhe Tokugawa Ieyasu, të cilët gradualisht bashkuan Japoninë. Pas fitores përfundimtare të Tokugawa Ieyasu në Rrethimin e Osakës në 1615, Japonia u vendos në më shumë se dyqind vjet paqe nën shogunatin Tokugawa.

Gekokujō[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Japonia në vitin 1570

Përmbysja rezultoi në dobësimin e mëtejshëm të autoritetit qendror dhe në të gjithë Japoninë, zotërit rajonalë, të quajtur daimyō, u ngritën për të mbushur vakumin. Gjatë këtij ndryshimi të pushtetit, klanet e vendosura mirë si Takeda dhe Imagawa, të cilët kishin sunduar nën autoritetin e bakufut të Kamakura dhe Muromachi, ishin në gjendje të zgjeronin sferat e tyre të ndikimit. Megjithatë, kishte shumë, pozicionet e të cilëve u gërryen dhe u uzurpuan përfundimisht nga nënpunës më të aftë. Ky fenomen i meritokracisë shoqërore, në të cilin vartësit e aftë hodhën poshtë status quo-në dhe rrëzuan me forcë një aristokraci të emancipuar, u bë i njohur si gekokujō (下克上), që do të thotë "i ulët pushton shumë".

Një nga rastet më të hershme të kësaj ishte Hōjō Sōun, i cili u ngrit me origjinë relativisht të përulur dhe përfundimisht mori pushtetin në Provincën Izu në vitin 1493. Duke u mbështetur në arritjet e Sōun, klani Hōjō mbeti një fuqi kryesore në rajonin Kantō deri në nënshtrimin e tij nga Toyotomi Hideyoshi vonë në periudhën Sengoku. Shembuj të tjerë të dukshëm përfshijnë zëvendësimin e klanit Hosokawa nga Miyoshi, Toki nga Saitō dhe klanit Shiba nga klani Oda, i cili nga ana e tij u zëvendësua nga nënrenditësi i tij, Toyotomi Hideyoshi, një bir i një fshatari pa emër familjar.

Grupet fetare të mirëorganizuara gjithashtu fituan pushtet politik në këtë kohë duke bashkuar fermerët në rezistencë dhe rebelim kundër sundimit të daimyō. Murgjit e sektit Budist Toka e Vërtetë e Pastër formuan shumë Ikkō-ikki, më e suksesshmja prej të cilave, në Provincën Kaga, qëndroi e pavarur për gati 100 vjet.

Bashkimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Pas gati një shekulli paqëndrueshmërie dhe lufte politike, Japonia ishte në prag të bashkimit nga Oda Nobunaga, i cili kishte dalë nga errësira në provincën Owari (sot Prefektura Aichi) për të dominuar Japoninë qendrore. Në vitin 1582, Oda u vra nga një prej gjeneralëve të tij, Akechi Mitsuhide, dhe i lejoi Toyotomi Hideyoshi mundësinë për t'u vendosur si pasardhësi i Oda pasi u ngrit në radhët e tij nga ashigaru (ushtari i këmbëve) për t'u bërë një nga gjeneralët më të besuar të Oda. Toyotomi përfundimisht konsolidoi kontrollin e tij mbi daimyō e mbetur, por qeverisi si Kanpaku (Regjenti Perandorak) pasi lindja e tij e zakonshme e përjashtoi atë nga titulli i Sei-i Taishōgun. Gjatë mbretërimit të tij të shkurtër si Kanpaku, Toyotomi u përpoq dy pushtime në Kore. Përpjekja e parë, zgjati nga viti 1592 deri më 1596, fillimisht ishte e suksesshme, por pësoi pengesa nga Marina Joseon dhe përfundoi në një ngërç. Përpjekja e dytë filloi në vitin 1597 por ishte më pak e suksesshme pasi koreanët, veçanërisht marina e tyre, e udhëhequr nga Admirali Yi Sun-Sin, ishin përgatitur nga takimi i tyre i parë. Në vitin 1598, Toyotomi bëri thirrje për tërheqje nga Koreja para vdekjes së tij.

Pa lënë një pasues të aftë, vendi u fut përsëri në trazira politike dhe Tokugawa Ieyasu shfrytëzoi rastin.

Në shtratin e tij të vdekjes, Toyotomi caktoi një grup të zotërave më të fuqishëm në Japoni-Tokugawa, Maeda Toshiie, Ukita Hideie, Uesugi Kagekatsu, dhe Mōri Terumoto - për të qeverisur si Këshilli i Pesë Regjentëve derisa djali i tij foshnjë, Hideyori, të rritet. Një paqe e paqartë zgjati deri në vdekjen e Maeda në vitin 1599. Pas kësaj një numër figurash të rangut të lartë, veçanërisht Ishida Mitsunari, akuzuan Tokugawa për mosbesnikëri ndaj regjimit Toyotomi.

Kjo përshpejtoi një krizë që çoi në Betejën e Sekigaharës në vitin 1600, gjatë së cilës Tokugawa dhe aleatët e tij, të cilët kontrolluan lindjen e vendit, mundën forcat anti-Tokugawa, të cilat kishin kontrollin e perëndimit. Në përgjithësi konsiderohet si konflikti i fundit i madh i periudhës Sengoku, fitorja e Tokugawa në Sekigahara shënoi efektivisht fundin e regjimit Toyotomi, mbetjet e fundit të të cilave u shkatërruan përfundimisht në Rrethimin e Osakës në vitin 1615.