Jump to content

Këshilli i Pesë Pleqve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Këshilli i Pesë Pleqve (Japonisht: 五大老 Go-Tairō) ishte një grup prej pesë feudalëve të fuqishëm (大名 Daimyō) i formuar në vitin 1598 nga Toyotomi Hideyoshi, pak para vdekjes së tij në të njëjtin vit.[1] Ndërsa Hideyoshi ishte në shtratin e tij të vdekjes, djali i tij, Toyotomi Hideyori, ishte ende vetëm 5 vjeç dhe si i tillë Hideyoshi duhej të krijonte këshillin në mënyrë që të sigurohej se trashëgimtari i tij do të ishte në gjendje ta pasonte atë. Ata gjithashtu vepruan si këshilltarë për Pesë Komisionerët (Japonezisht: 五 奉行 Go-Bugyō), i cili ishte krijuar gjithashtu nga Hideyoshi për të qeverisur Kyoto dhe zonat përreth.[2]

Hideyoshi ishte duke ndryshuar ngadalë në sjellje pasi pushtimet e Koresë (në përpjekje për të pushtuar Korenë dhe Kinën) po dështonin. Vetë Hideyoshi nuk ishte bashkuar me Fushatat Koreane dhe kishte caktuar vasalë në komandën e tij për të udhëhequr fushatën.[3] Ai dërgoi forcën e tij të fundit prej 140,000 në Kore në vitin 1597, por përpjekjet ishin të pafrytshme.[4]

Ekzekutimi i Hideyoshi i anëtarëve të familjes ishte gjithashtu një nga arsyet e marrjes në dyshim të mendjes së tij shëndetësore gjatë kësaj periudhe.[5] Para lindjes së djalit të tij Hideyori, ai kishte adoptuar nipin e tij, Toyotomi Hidetsugu, për të qenë trashëgimtari i tij më 1591 sepse Hidetsugu kishte ndihmuar Hideyoshi në fushatat e tij. Pasi lindi Hideyori, ai urdhëroi Toyotomi Hidetsugu të bënte vetëvrasje ritualemalin Kōya, kjo duke bërë që trashëgimtari i vetëm i mundshëm i Hideyoshi të ishte djali i tij i mitur Hideyori. Njerëzit më të afërt me Hidetsugu, siç janë familja e tij dhe mbajtësit, u vranë gjithashtu.[6]

Në vitin 1595 Toyotomi Hideyoshi zyrtarisht njoftoi pesë ligje dhe ordinanca (japonisht: 御 定 五 ヶ 条 Onkite Gokajō) për të ruajtur stabilitetin e regjimit dhe për të kapërcyer ngatërresën e politikës pas heqjes së Hidetsugu.

Në "ditën e pesëmbëdhjetë të muajit të shtatë", daimyō i moshuar nën rregull u mblodh në rezidencën e Maeda Toshiie në Fushimi për të rinovuar zotimin e tyre për besnikëri ndaj Hideyori.[7] Në "ditën e pestë të muajit të tetë", Hideyoshi lëshoi një urdhër për Pleqtë duke thënë se fëmijët e gjeneralëve të ndryshëm do të shkojnë në Kalanë e Osakës, pasi Hideyori është zhvendosur atje.[8]

Shëndeti i Hideyoshi filloi të degjenerohet pasi u sëmur në gjysmën e mëvonshme të vitit 1598.[6] Duke kuptuar se do të duhet të gjejë një mënyrë për të siguruar emërimin e djalit të tij si trashëgimtar pas vdekjes së tij.

Anëtarët e këshillit ishin të gjithë daimyō të zgjedhur për shkak të lidhjes së tyre me taikō dhe sasinë e fuqisë që ata mbajtën në vend. Hideyoshi zgjodhi daimyō të fuqishëm për të mos lejuar që autoriteti të përqendrohet në një daimyō të vetëm. Maeda Toshiie dhe Ukita Hideie u zgjodhën për shkak të afërsisë së tyre me Hideyoshi pasi Maeda Toshiie ishte shoqja e Hideyoshi që i kishte shërbyer edhe Oda Nobunaga. Maeda Toshiie gjithashtu u zgjodh për shkak të respektit që ai kishte nga familja Toyotomi dhe Hideyoshi dëshironte të parandalonte Ieyasu të mbante pushtetin absolut midis Pesë Pleqve. Këta daimyō gjithashtu kishin shërbyer të gjithë nën Hideyoshi për shumë vite në administrimin e shtëpisë së tij.[9]

Edhe para krijimit të këshillit, Hideyoshi i trajtoi pesë të tjerët ndryshe nga daimyō e tjerë. Një nga arsyet ishte mungesa e një Toritsugi (japonisht: 取 次). Toritsugi veproi si ndërmjetës që shkonin në mes të daimyō për të ndihmuar në komunikimin e urdhrave. Kjo i lejoi secilit daimyō të bisedonte drejtpërdrejt me Hideyoshi, dhe gjithashtu do të thoshte që Hideyoshi nuk do të ndërhynte në biznesin e daimyō për të qeverisur fushën e vet. Për klanin Shimazu, Ishida Mitsunari u emërua si toritsugi, që do të thoshte gjithashtu se Mitsunari dhe / ose Toyotomi kishin fuqi të ndërhynin në fushën e Shimazu. Hideyoshi priste që daimyō nën kontrollin e tij të qeveriste tokat e tyre dhe të shërbente shërbime ushtarake.

Prejardhja e emrit "Go-Tairō"

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit i thërrisnin ata me emra të ndryshëm, varësisht nga marrëdhëniet e tyre me pesë pleqtë dhe pesë komisionerët, por nuk ka asnjë dokument që jep prova që Pesë Pleqtë në fakt quheshin si Go-Tairō. Fjala Tairō (japonisht: 大老) ishte emri i pozicionit më të lartë që ishte përkohësisht një pozitë më e lartë se Rōjū (japonisht: 老 中), nën shogunatin Tokugawa. Besohet se Pesë Pleqtë u referuan si Go-Tairō pasi u krijua titulli i Tairō në periudën Edo.[10]

Për shkak të vdekjes së Kobayakawa në vitin 1597, ai shpesh përjashtohet nga lista e Pesë Pleqve ose përmendet si Plaku i 6-të.[11] Pas vdekjes së tij, nipi i tij Mōri Terumoto, zuri vendin e tij në këshillin e Pesë Pleqve.

Ekuilibri i fuqisë mes këshillit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekuilibri i fuqisë midis këshillit varej nga pozicioni që secili anëtar kishte dhe sasia e koku që ata mbanin. Ieyasu kishte të drejtë me pozitën e ministrit të brendshëm (japonisht: 内 大臣 Naidaijin) në muajin e pestë të vitit 1596.[12] Maeda po vepronte si këshilltar i rangut të parë (japonisht: 大 納 言 Dainagon) dhe tre të tjerët ishin këshilltarë të rangut të dytë (japonisht: 中 納 言 Chūnagon).[13] Ieyasu ishte në pozicionin më të lartë në mesin e anëtarëve dhe pronësia e tij për një sasi të madhe koku i lejoi atij të siguronte pozicionin e tij ndër Pleqtë e tjerë. Në përgjithësi, 10,000 koku besohej të ishte ekuivalent me të paturit 250 ushtarë në kontrollin e dikujt, kështu që sasia e koku nuk përfaqësonte vetëm të ardhurat që ka secila daimyō, por tregojnë se sa fuqi ushtarake ata mbajtën.[14] Vetë Hideyoshi zotëronte afërsisht 2,000,000 koku, i cili nuk përfshin tokat e mbajtura nga vasalët e tij më të besuar. Ieyasu njihej gjithashtu si një komandant i fuqishëm ushtarak dhe frika e Hideyoshi nga Ieyasu dhe trazirat në favor të Ieyasu gjithashtu e shtyu atë të emëronte Ieyasu si anëtar të Këshillit të Pesë Pleqve.[6][15]

 1. ^ Mikiso, Hane. Premodern Japan : a historical survey (në anglisht) (bot. Second). Boulder, Colorado. fq. 180. ISBN 9780813349701. OCLC 895428280.
 2. ^ "五大老の序列や五奉行との違いなどについて解説!". 歴史をわかりやすく解説!ヒストリーランド (në japonisht). 2016-08-04. Marrë më 2018-06-10.
 3. ^ 1883-1965., Sansom, George Bailey, Sir (1961). A history of Japan, 1334-1615 (në anglisht). Stanford, Calif.: Stanford Univ. Press. fq. 363. ISBN 0804705259. OCLC 16859819. {{cite book}}: |last= ka emër shifror (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 4. ^ Conrad, Schirokauer (2013). A brief history of Japanese civilization (në anglisht) (bot. 4th). Boston, MA: Wadsworth, Cengage Learning. ISBN 0495913251. OCLC 772592935.
 5. ^ 1947-, Berry, Mary Elizabeth (1982). Hideyoshi (në anglisht). Cambridge, Mass.: Harvard University Press. fq. 222. ISBN 0674390253. OCLC 8195691. {{cite book}}: |last= ka emër shifror (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 6. ^ a b c Sadler, A.L. (2009). Shogun: The Life of Tokugawa Ieyasu (në anglisht). Tuttle. ISBN 9784805310427.
 7. ^ Berry, Mary Elizabeth (1982). Hideyoshi (në anglisht). Cambridge, Mass.: Harvard University Press. fq. 139, 234. ISBN 0674390253. OCLC 8195691.
 8. ^ 1947-, Berry, Mary Elizabeth (1982). Hideyoshi (në anglisht). Cambridge, Mass.: Harvard University Press. fq. 235. ISBN 0674390253. OCLC 8195691. {{cite book}}: |last= ka emër shifror (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 9. ^ Warrior rule in Japan (në anglisht). New York, NY: Cambridge University Press. 1995. fq. 161. ISBN 0521482399. OCLC 31515317.
 10. ^ 脇田, 修 (1977). 近世封権制成立史論 織豊政権の分析II (në japonisht). 東京大学出版会. ISBN 978-4130200462.
 11. ^ "【 幻のシックスマン?】 豊臣政権「五大老」、実は六人目にはあの智将がいた" (në japonisht). Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2018. Marrë më 2018-06-10.
 12. ^ Sadler, Arthur Lindsay (1937). The maker of modern Japan : the life of Tokugawa Ieyasu (në anglisht). London: Unwin Brothers Ltd. fq. 182, 185.
 13. ^ "五大老筆頭 徳川家康は他の大老たちを凌駕するだけの力を持っていた!?". ひすとりびあ (në japonisht). 2016-01-17. Marrë më 2018-06-10.
 14. ^ "戦国大名の軍事力はどれくらい? - 日本史が好きになる?歴史ブログ". 日本史が好きになる?歴史ブログ (në japonisht). Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2018. Marrë më 2018-06-17.
 15. ^ "第31回 あえなく崩れた五大老五奉行制、豊臣政権崩壊は秀吉の誤算に始まる - 真田丸の補足解説". www.taigafan.com (në japonisht). Marrë më 2018-06-10.