Jump to content

Yari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tre su yari të montuara në koshirae, duke përfshirë një me një kryqëzim asimetrik (hadome)

Yari (槍) është termi për një tehe japoneze të prodhuar tradicionalisht (nihonto)[1][2] në formën e një shtize, ose më saktë, shtizës me kokë të drejtë.[3] Arti ushtarak i ushtrimit të yari quhet sōjutsu.

Fotografia ukiyo-e e një gjenerali samurai duke mbajtur një yari në dorën e tij të djathtë

Yari i hershëm besohet të ketë qenë prej shtizash kineze. Këto hoko yari mendohet se janë nga periudha Nara (710–794).[4][5] Ndërsa ata ishin të pranishëm në historinë e hershme të Japonisë, termi yari u shfaq për herë të parë në burime të shkruara në vitin 1334 dhe kjo lloj shtize nuk u bë e njohur deri në fund të shekullit të 15-të.[6] Lufta origjinale e bushit nuk ishte një gjë për të zakonshmit; ishte një luftë e ritualizuar zakonisht midis dy luftëtarëve që do të sfidonin njeri-tjetrin përmes harkut të kuajve.[7] Sidoqoftë, pushtimet në përpjekje Mongole të Japonisë në vitet 1274 dhe 1281 ndryshuan armët dhe luftën japoneze. Mongolët punësuan këmbësorë kinezë dhe koreanë që mbanin shtiza të gjata dhe luftuan në formacione të ngushta. Ata lëvizën në njësi të mëdha për të ndaluar kalorësinë.[7] Armët pole (përfshirë naginata dhe yari) ishin me përdorim shumë më të madh ushtarak sesa shpatat, për shkak të arritjes së tyre dukshëm më të gjatë, peshës më të lehtë për gjatësi njësi (megjithëse në përgjithësi një armë pole do të ishte mjaft i rëndë), dhe aftësia e tyre e madhe shpuese.[7] Shpatat në një situatë të plotë beteje u zhvendosën në statusin e urgjencës anësore nga periudhat Heian gjatë Muromachi.[7] Rreth gjysmës së fundit të shekullit të 16-të, ashigaru duke mbajtur shtizë (nagae yari) me gjatësi 4.5 - 6.5 m u bënë forcat kryesore në ushtri. Ata formuan rreshta, të kombinuara me ushtarë që mbanin armë zjarri (tanegashima) dhe shtiza të shkurtra. Shtizëmbajtësit formuan një linjë dy ose tre rreshta dhe u trajnuan për të lëvizur pikat e tyre në unison nën komandë.

Yari përfundimisht u bë më popullor se harku i gjatë si armë për samurai, dhe trupat e këmbëve (ashigaru) ndoqën kostumin dhe i përdorën ato gjerësisht.[7] Me ardhjen e periudhës Edo, yari kishte rënë në shpërdorim. Theksim më i madh u vu në luftime në shkallë të vogël, të lagjeve të ngushta, kështu që lehtësia e shpatave çoi në mbizotërimin e tyre, dhe armët pole dhe harku humbën vlerën e tyre praktike. Gjatë epokës paqësore të Edo, yari ende prodhoheshin (ndonjëherë edhe nga shpata të njohura), megjithëse ato ekzistonin kryesisht si një armë ceremoniale ose si armë policie.

Yari karakterizohej nga një teh i drejtë dhe u bënë ishin bërë nga i njëjti çelik (tamahagane) me të cilin farkëtuan shpatat tradicionale japoneze dhe kokat e shigjetave dhe ishin shumë të qëndrueshme.[3] Gjatë historisë u prodhuan shumë variacione të tehut të yarit të drejtë, shpesh me zgjatje në një teh qendror. Llojet e yari shpesh kishin një skaj (nakago) jashtëzakonisht të gjatë; në mënyrë tipike do të ishte më e gjatë se pjesa e mprehur e tehut. Skaji shtrihet në një pjesë të re të forcuar të dorezës (tachiuchi ose tachiuke) duke rezultuar në një bosht shumë të ngurtë duke e bërë gati të pamundur që thika të bie ose të shkëputet.[3]

Boshti (nagaye ose ebu) erdhi në shumë gjatësi, gjerësi dhe forma të ndryshme; të bëra prej druri të ngurtë dhe të mbuluar në shirita me llak bambu, këto erdhën në seksion kryq ovale, të rrumbullakët ose poligonal. Këto nga ana e tyre shpesh ishin të mbështjella me unaza metalike ose tela (dogane), dhe bashkangjitur me një pompë metalike (ishizuki) në skajin e prapanicës. Boshtet e yari shpesh dekoroheshin me shtresa prej metali ose materialesh gjysëm të çmuar, si kunjat prej bronzi, llak, ose thekon e perlave. Një këllëf (saya) ishte gjithashtu pjesë e një yari të plotë.[3]

  1. ^ The Development of Controversies: From the Early Modern Period to Online Discussion Forums, Volume 91 of Linguistic Insights. Studies in Language and Communication, Author Manouchehr Moshtagh Khorasani, Publisher Peter Lang, 2008, ISBN 3-03911-711-4, ISBN 978-3-03911-711-6 P.150
  2. ^ The Complete Idiot's Guide to World Mythology, Complete Idiot's Guides, Authors Evans Lansing Smith, Nathan Robert Brown, Publisher Penguin, 2008, ISBN 1-59257-764-4, ISBN 978-1-59257-764-4 P.144
  3. ^ a b c d Ratti, Oscar; Adele Westbrook (1991). Secrets of the Samurai: The Martial Arts of Feudal Japan (në anglisht). Tuttle Publishing. fq. 484. ISBN 978-0-8048-1684-7.
  4. ^ Japan and China: Japan, its history, arts, and literature, Frank Brinkley, T. C. & E. C. Jack, 1903 p.156
  5. ^ The connoisseur's book of Japanese swords, Kōkan Nagayama, Kodansha International, p.49
  6. ^ Friday, Karl (2004). Samurai, Warfare and The State in Early Medieval Japan (në anglisht). Routledge. fq. 87. ISBN 0-415-32962-0.
  7. ^ a b c d e Deal, William E (2007). Handbook to Life in Medieval and Early Modern Japan (në anglisht). Oxford University Press. fq. 432. ISBN 978-0-19-533126-4.