Kundërlënda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Foto qe tregon nje atom Hidrogjeni dhe Kunder-Hidrogjeni (Anti-Hidrogjen)
Ne te majte te fotos ndohet Anti (Kunder) Hidrogjeni, ne te djathte ndodhet Hidrogjeni.

Kundërlënda ose antimateria është lënda e përbërë nga kundërgrimcat e përmbajtura në lëndën normale. Megjithëse disa kundërgrimca gjenden kudo, atome nga kundërlënda nuk ndeshen në natyrë. Kundërlënda krijohet në përshpejtuesat e grimcave. Nëse një grimcë dhe kundërgrimca e saj bien në kontakt me njëra tjetrën, ato asgjësohen, që do të thotë se shëndrrohen në grimca të kundërta me energji të njëjtë duke u bazuar në ekuacionin e Ajnshtajnit, e = mc². Si rezultat, pëson një vërshim i lartë e i menjëhershëm i fotoneve (rrezeve gama) apo çifteve të tjera grimca-kundërgrimca. Për shkak se energjia e mbyllur në masën e grimcave është shumë e madhe, fotonet apo grimcat ndezëse janë të mbushura me një masë të madhe të energjisë e barabartë me dallimin në mes energjisë mbetëse të produkteve të asgjësimit dhe të energjisë mbetëse të çifteve tjera grimca-antigrimca.

Kundërlënda apo antimateria nuk gjendet normalisht në tokë, përveç sasive të vogla e shumë jetë shkurtra që zhduken menjëherë (si pasojë e prishjes radioaktive dhe valëve kozmike). Kjo për shkak se kundërlënda që gjendet në tokë jashtë vendeve të përshtatshme e të mbyllura në laboratoret e fizikës, do të takohej pashmangshmërisht me lëndën e zakonshme me të cilën përbëhet toka dhe kësisoji do të asgjësohej. Kundërgrimcat dhe pak kundërlëndë e qëndrueshme (si ajo e antihidrogjenit) mund të krijohet në sasi të vogla në laborator, por në sasi të pamjaftueshme për të dëshmuar më shumë se disa veçori teorike të saj.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antimaterien e zbuloi CERN nje organizate evropiane per kerkime nukleare .

Kundërlënda në arte[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kundërlënda në arte të ndryshme sidomos në artin kinematografikë paraqitet si lëndë e pastrukturuar e cila me ngjasimin e materies fillon të strukturohet deri në atë masë sa që me kalimin e kohës shëndrronet në lëndë reale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

nl antilles: Antimaterie