Lënda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lënda (lat. materia) është tërësia e grimcave themeltare që përbëjnë dhe ndërtojnë çdo gjë që është. Lënda është diçka që zë vend në hapesirë dhe mund të rroket nga një ose disa shqisa. Ajo mund të jetë një trup, përbërje fizike, ose mbarë gjithësia.

fizikë lënda është diçka që ka masë dhe është në gjendje të ngurtë, të lëngtë, të gaztë, ose plazmore. Ajo është gjithçka që është e ndërtuar në trajta të ndërlikuara prej kuarkeve dhe leptoneve. Lënda është një lloj i veçantë i përbërjes joorganike; mbeturina ose fundërrina nga një organizëm i gjallë.

filozofi, lënda është ajo që në vetvete është e padallueshme dhe e pa formë dhe që, për shkak të ndryshimit dhe zhvillimit, merr trajtë dhe krijohet si një përbërje.

Ana e kundërt e lëndës është kundërlënda.

Ndërtimi i lëndës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lenda ka ndertim thermijor dhe molekular. Ndertimi thermijor i lendes eshte i perbere nga thermija te dukshme, ndersa thermijat me te vogla te lendes qe i ruajne vetite e saj dhe qe jane te padukshme nga syri i njeriut quhen molekula. Molekula perbehet nga thermija akoma me te vogla qe quhen atome te cilat nuk i ruajne vetite e lendes.

ATOMI: Atomi eshte i perbere nga neutronet,protonet dhe elektronet. Protonet permbajne ngarkese pozitive dhe gjenden ne berthamen e atomit, neutronet nuk kane ngarkese elektrike dhe gjenden ne berthamen e atomit ndersa elektronet qendrojne rrotull atomit,ato jane ngarkesat negative e atomit dhe jane te barabarta me ngarkesat pozitive pra me protonet

Vetitë e lëndës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]