Kuarku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kuarket jane grimca subatomike qe nejme pjese ne grupin e hadroneve , grimca e renda qe marin pjese ne bashkeveprimin e forte.Kuarket gjate lidhjes se tyre , me shkembim te mases ne energji te madhe (ne respekt me rregullen E=mc2), konstruktojne grimcat e rendesishme fermione , qe quhen protone dhe neutrone.Kemi kater lloje te kuarkeve dhe antipartneret e tyre (antikuarket).Gjate uljes se temperatures se universit , kuarket kane energji stabile dhe te mjaftueshme per tu lidhur duke ndertuar protonet dhe neutronet, pastaj ato ndertojne atomin, dhe ndertohet gjithe materia......

 + Protonet jane grimca subatomike me elektrizim pozitiv, qe fitohet gjate lidhjes se kuarkeve lart-lart+poshte (quarks up-up+down), kurse neutroni nuk mer asnjefare ngarkese gjate lidhjes se kuarkeve poshte-poshte+larte(down-down+up quarks). 
 + Kuarket jane blloqet ndertuese te lendes. 
 + Ne pajtim me regullen e zhvendosjes radioaktive  dhe forces nuklare te dobet, neutroni mund te shendrohet ne proton.Atehere dy kuarke down dhe nje kuark up (neutroni) shendrohen ne dy kuarke up dhe nje kuark down, dhe gjate asaj lirohet nje neutrina dhe nje elektron, dhe behet zberthimi beta-)..... 
 + Por nese ndodh e kunderta protoni shendrohet ne neutron ateher lirohet nje antipartner i elektronit , me ngarkes te njejt po me shenje te kundert , qe quhet pozitron.