Bozoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bozoni është një thërrmijë themelore. Thërrmijat themelore ndahen në dy kategori: bozonë dhe fermionë. Bozonët janë thërrmija që mund të qëndrojnë të grumbulluara së bashku. Fermionët në të kundërt e kundërshtojnë praninë e njëri-tjetrit në të njëjtën gjëndje kuantike.

Të gjitha thërrmijat që shërbejnë si ndërmjetës në ndërveprimet (forcat) themelore janë bozone. Kujtojmë se forcat themelore janë katër: elektromagnetike, bërthamore e dobët, bërtahmore e fortë dhe gravitacionale.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bozoni quhet "i Higgs-it" sepse u teorizua në vitin 1964 nga fizikani britanik Peter Higgs. Peter Higgs asokohe propozoi një mekanizëm për të shpjeguar se pse vetë thërrmijat kishin një masë, gjë që Teoria e Thërrmijave asokohe nuk shpjegonte dot. Mekanizmi i propozuar nga Peter Higgs-i parashikonte, sipas teorisë, praninë, ekzistencën e një bozoni.

Këto thërrmija e kanë marrë emrin e tyre në nder të shkencëtarit, fizikanit indian Satyendranath Bose.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]