Bashkëveprimi i fortë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

fizikën bërthamore , bashkëveprimi i forte, forca e fortë, ose forca e ngjyrës, është forca që mban kuarket dhe gluonet së bashku të cilat formojnë protonet dhe neutronet. Bashkëveprimi i fortë është një nga katër bashkëveprimet themelore, së bashku me gravitetin, forcën elektromagnetike dhe bashkëveprimin e dobët.

Fjala e forte përdorët për të treguar se bashkëveprimi i fortë është forca më e fortë ne krahasim me tri forcat e tjera; Fuqia e fushës është 100 here më e fortë se forca elektromagnetike, pra 1013 herë më e madhe se forca e dobët, dhe rreth 1038 herë më e fortë se forca e gravitacionit.

Forca e forte ka si thërrmija mediatore gluonet, të cilat veprojnë mbi kuarket, antikuarket, si dhe mbi vetë gluonet. Kjo jepet ne mënyre te detajuar nga teoria e kromodinamikes kuantike (KDK).


Referime[redakto | përpunoni burim]

Lexime te metejshme[redakto | përpunoni burim]

Lidhje te jashtme[redakto | përpunoni burim]