Fizika bërthamore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Fizika bërthamore apo Fizika nukleare është pjesa e fizikës e cila merret me studimin e bërthames atomike dhe grimcave subatomike.

Bërthama e Atomit[redakto | redakto tekstin burimor]

Objekt studimi i Fizikes bërthamore është bërthama e atomit e cila ngjason me një sferë kompakte të dendur që ka ngarkes pozitive. Pothuajse tër masa e atomit është e barabate me masën e bërthames , ku masa e elktronit ne këtë rast merret si e papërfillshme pasi qe masa e tijë krahsuar me atë të bërthames është rreth 2000 herë më e vogël. Grimcat me të vogla se sa bërthama i quajm grimca subatomike


Pak histori[redakto | redakto tekstin burimor]

Bekereli në vitin 1896 duke punuar me kripërat e uranit zbuloi që emetojnë grimca apo rrezatim, i cili vepron në pllakën fotografike.

Maria dhe Pjer Kiri duke bërë eksperimente treguan se me radioaktivitet nuk karakterizohet vetëm urani, por veti radioaktive kanë edhe toriumi dhe kompozimet e tij. Radioaktiviteti natyror vërehet tek elementet e rënda që nuk kanë lidhje bërthamore të pa qëndrueshme, por kjo dukuri është vërejtur edhe tek elementet e lehta.

Radioaktiviteti është proces spontan i zbërthimit ose dezintegrimit të bërthamave atomike. Si pasojë e zbërthimit të tillë elementi kalon në një element tjetër me atë rast emiton grimca alfa, beta ose gama.