Gjithësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Gjithësia
NASA-HS201427a-HubbleUltraDeepField2014-20140603.jpg
Imazhi nga Hubble Ultra-Deep Field tregon disa prej galaktikave më të largëta të dukshme me teknologjinë e sotme, secili i përbërë nga miliarda yje. Diametri këndor i imazhit është përafërsisht i barabartë me një të dhjetën e një hëne të plotë, kur shihet nga Toka, ose një trembëdhjetë-milionta e sipërfaqes totale të qiellit
Mosha 13.799 ± 0.021 billion years [1]
Diametri Ndoshta i pafund; të paktën 91 billion light-years (28×10^9 pc) [2]
Masa (materia e zakonshme) Të paktën 1053 kg [3]
Dendësia mesatare 4.5 x 10−31 g/cm3 [4]
Temperatura mesatare 2.72548 K [5]
Përmbajtja kryesore Ordinary (baryonic) matter (4.9%)
Dark matter (26.8%)
Dark energy (68.3%)[6]
Forma E sheshtë me vetëm 0.4% mundësi gabimi[7]

Gjithësia apo universi është gjithçka e kohës dhe hapësirës dhe përmbajtes së saj.[8][9][10][11] Gjithësia përshinë planetët, yjet, galaktikat, përmbajtjen e hapësirës ndërmjet galaktikave, grimca më e vogël bërthamore, dhe gjithë materia dhe energjia. Gjithësia e vëzhgueshme (dukshme) është rreth 28 billion parsecs (91 billion light-years) në diametër në kohën e tanishme.[2] Madhësia e gjithë universit nuk dihet dhe mund të jetë e pafund.[12] Vëzhgimet dhe zhvillimi i teorive fizike kanë çuar në konkluzione në lidhje me përbërjen dhe evoluimin e Universit.

Përkufizimi

Gjithësia është përcaktuar zakonisht si gjithçka që ekziston, gjithçka që ka ekzistuar, dhe gjithçka që do të ekzistojë.[13][14][15] Sipas të kuptuarit tonë të tanishëm, Gjithësia përbëhet nga tre përbërësve: hapësirë-koha, format e energjisë (duke përfshirë rrezatimin elektromagnetik dhe materien), dhe ligjet fizike që i lidh ato. Gjithësia gjithashtu përfshin gjithçka të jetës, gjithçka të historisë, dhe disa filozofë dhe matematikanë madje sugjerojnë se ajo përfshinë idetë siç janë matematika dhe logjika.[16][17][18]

Kronologjia dhe Big Bang-u

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Big Bang.

Modeli aktual për evolucionin e universit është teoria e Big Bengut [19][20]. Modeli i Big Bang thotë se gjendja më e hershme e universit ishte jashtëzakonisht e nxehtë dhe e dendur dhe se më pas u zgjerua.

Vetitë

Përmbajtja

Referencat

 1. ^ Planck Collaboration (2015). "Planck 2015 results. XIII. Cosmological parameters (See Table 4 on page 31 of pfd).". 
 2. ^ a b Extra Dimensions in Space and Time, S. 27ff, Springer 2009, ISBN 978-0-387-77637-8 (Lexuar më 1 maj 2011)
 3. ^ Paul Davies: The Goldilocks Enigma. First Mariner Books 2006, ISBN 978-0-618-59226-5 (Lexuar më 1 korrik 2013)
 4. ^ Ekipi Shkencor NASA/WMAP (24 janar 2014): Universe 101: What is the Universe Made Of?. NASA. Vizituar në 17 shkurt 2015.
 5. ^ (2009) "The Temperature of the Cosmic Microwave Background". The Astrophysical Journal 707 (2): 916–920. doi:10.1088/0004-637X/707/2/916. 
 6. ^ First Planck results: the Universe is still weird and interesting. Matthew Francis. Ars technica (21 mars 2013). Vizituar në 21 gusht 2015.
 7. ^ NASA/WMAP Science Team (24 janar 2014): Universe 101: Will the Universe expand forever?. NASA. Vizituar në 16 prill 2015.
 8. ^ Universe 2010
 9. ^ Universe. Dictionary.com. Vizituar në 21 shtator 2012.
 10. ^ Universe. Merriam-Webster Dictionary. Vizituar në 21 shtator 2012.
 11. ^ Introductory Astronomy & Astrophysics, 4th, Saunders College Publishing 1998, ISBN 0030062284 „"The totality of all space and time; all that is, has been, and will be."“
 12. ^ Brian Greene: The Hidden Reality. Alfred A. Knopf 2011
 13. ^ Creation Out of Nothing: A Biblical, Philosophical, and Scientific Exploration. Baker Academic 2004, ISBN 9780801027338
 14. ^ Alexander Bolonkin: Universe, Human Immortality and Future Human Evaluation, S. 3–, Elsevier nëntor 2011, ISBN 978-0-12-415801-6
 15. ^ Duco A. Schreuder: Vision and Visual Perception, S. 135–, Archway Publishing 3 dhjetor 2014, ISBN 978-1-4808-1294-9
 16. ^ Tegmark, Max. "The Mathematical Universe". Foundations of Physics 38 (2): 101–150. doi:10.1007/s10701-007-9186-9.  a short version of which is available at Shut up and calculate. (in reference to David Mermin's famous quote "shut up and calculate" [1]
 17. ^ Jim Holt: Why Does the World Exist?, S. 308, Liveright Publishing 2012
 18. ^ Timothy Ferris: The Whole Shebang: A State-of-the-Universe(s) Report, S. 400, Simon & Schuster 1997
 19. ^ Joseph Silk: Horizons of Cosmology, S. 208, Templeton Pressr 2009
 20. ^ Simon Singh: Big Bang: The Origin of the Universe, S. 560, Harper Perennial 2005