Kuneo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kuneo (në italisht: Cuneo) është një qytet italian me 55 751 banorë, kryeqytet i provincës së Kuneos.

Qyteti u ndërtua në bashkimin e përrenjve Stura dhe Gesso, mbi një 'pykë' forma karakteristike e së cilës frymëzoi emrin e tij në italisht (cuneo).

Piazza Galimberti (Cuneo)

Bërthama më e vjetër, si dhe qendra historike, karakterizohet nga një plan urban me ndarje katrorë. Duke u nisur nga maja e pykës imagjinare, ajo rrjedh përgjatë një rruge mesatare që përfundon në Piazza Galimberti të madh. Qyteti në fakt u formua si një kështjellë ushtarake anti-franceze nga dinastia e Savojës dhe është një nga kryeqytetet e pakta të Italisë veriore që ka origjinë relativisht moderne.