Kurpfalz

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pallati Schwetzingen


Kurpfalz sq. Kurpfalc është emër historik për teritorin e Rhein, i sunduar nga grafët e Pfalcit, e që sot ato teeritore janë njesit federale Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen,Bayern ("Obere Pfalz" = Oberpfalz), Saarland si dhe regjioni i sotshëm françes Elsass. Kurpfalc në historin e mretërisë romake më shumë se 600 vitesh ka luajtur një rol të rrëndësishëm. Kurpfalc gjatë viteve të 1800 gjegjësisht kohës së Napoleonit, Kurpfalc humbi shtetësin e vet dhe u bë ndarja e teritorit të saj.