Kushtetuta e Austrisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Austrisë (Gjermanisht: Österreichische Bundesverfassung) është trupi i të gjithë ligjeve kushtetuese të Republikës së Austrisë në nivel federal. Ajo është e ndarë në shumë akte të ndryshme. Pjesa qendrore e tij është Ligji Federal Kushtetues (Bundes-Verfassungsgesetz) (B-VG), i cili përfshin dispozitat më të rëndësishme kushtetuese federale.

Përveç B-VG, ekzistojnë shumë akte të tjera kushtetuese (të quajtura Bundesverfassungsgesetze, njëjës Bundesverfassungsgesetz, shkurt. BVG, d.m.th. pa vizë) dhe dispozita individuale në statute dhe traktate të cilat janë përcaktuar si kushtetuese (Verfassungsbesti). Për shembull, B-VG nuk përfshin një faturë të të drejtave, por dispozitat mbi liritë civile janë të ndara mbi pjesë të ndryshme të legjislacionit kushtetues.

Me kalimin e kohës, si B-VG ashtu edhe pjesët e shumta të ligjit kushtetues që e plotësojnë atë, kanë pësuar qindra ndryshime dhe rishikime të vogla dhe të mëdha.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]