Jump to content

Kushtetuta e Kroacisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
“Kushtetuta nr.1”, e cila ruhet në sallën e madhe të Pallatit të Gjykatës Kushtetuese dhe përdoret me rastin e inaugurimit presidencial.

Kushtetuta e Republikës së Kroacisë (Kroatisht: Ustav Republike Hrvatske) shpallet nga Parlamenti kroat.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa ishte pjesë e Jugosllavisë socialiste, Republika Socialiste e Kroacisë kishte Kushtetutën e saj sipas Kushtetutës së Jugosllavisë.

Pas zgjedhjeve të para parlamentare shumëpartiake të mbajtura në prill 1990, Kuvendi bëri ndryshime të ndryshme kushtetuese.[1] Më 22 dhjetor 1990, ata hodhën poshtë sistemin njëpartiak komunist, miratuan një kushtetutë liberal-demokratike dhe hoqën emërtimin "socialist" nga emri i vendit, duke u bërë Republika e Kroacisë.[2] Dokumenti nganjëherë njihet si Kushtetuta e Krishtlindjes (Božićni ustav).

Kushtetuta u ndryshua në fillim të vitit 1998.[3]

Kushtetuta e vitit 1990 përdori modelin gjysmë-presidencial të Republikës së Pestë Franceze, me kompetenca të gjera ekzekutive presidenciale të përbashkëta me Qeverinë.

Në vitin 2000 dhe përsëri në 2001, Parlamenti kroat amendoi Kushtetutën duke e kthyer parlamentin dydhomësh në një dhomë historike dhe duke reduktuar kompetencat presidenciale.[4][5]

Kushtetuta u ndryshua së fundi në vitin 2013. Ky amendament kushtetues e përkufizon martesën brenda Kroacisë si një bashkim midis një burri dhe një gruaje. Në fuqi më 1 janar 2014.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Sabor (25 korrik 1990). "Odluka o proglašenju Amandmana LXIV. do LXXV. na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske". Narodne novine (në kroatisht). Marrë më 2011-12-27.
  2. ^ Sabor (22 dhjetor 1990). "Ustav Republike Hrvatske". Narodne novine (në kroatisht). Marrë më 2011-12-27.
  3. ^ Sabor (20 janar 1998). "Ustav Republike Hrvatske". Narodne novine (në kroatisht). Marrë më 2011-12-27.
  4. ^ Sabor (4 dhjetor 2000). "Ustav Republike Hrvatske". Narodne novine (në kroatisht). Marrë më 2011-12-27.
  5. ^ Sabor (25 prill 2001). "Ustav Republike Hrvatske". Narodne novine (në kroatisht). Marrë më 2011-12-27.