Kushtetuta e Rumanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Versioni aktual i Kushtetutës së Rumanisë, i botuar në Gazetën Zyrtare të 31 Tetorit 2003, pas miratimit të amendamenteve në një referendum më 18 tetor.

Kushtetuta aktuale e Rumanisë është kushtetuta e shtatë e përhershme në historinë moderne të Rumanisë. Është dokumenti themelor qeverisës i Rumanisë që përcakton strukturën e qeverisë së saj, të drejtat dhe detyrimet e qytetarëve dhe mënyrën e miratimit të ligjeve. Ajo qëndron si bazë e legjitimitetit të qeverisë rumune. Miratuar më 21 nëntor 1991, u miratua më 8 dhjetor 1991 në një referendum kombëtar dhe u shpall në të njëjtën ditë.

Kushtetuta u ndryshua një herë me një referendum më 18 tetor 2003. Teksti i ri hyri në fuqi më 29 tetor 2003.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta e vitit 1991, e rishikuar në vitin 2003, përmban 156 nene, të ndarë në 8 tituj:

  • Titulli I - Parime të përgjithshme
  • Titulli II - Të drejtat, liritë dhe detyrat themelore
  • Titulli III - Autoritetet publike
  • Titulli IV - Ekonomia dhe financat publike
  • Titulli V - Gjykata Kushtetuese
  • Titulli VI - Integrimi euroatlantik
  • Titulli VII - Rishikimi i Kushtetutës
  • Titulli VIII - Dispozitat përfundimtare dhe kalimtare

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]