Jump to content

Kuvendi i Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kuvendi i Malit të Zi (mal. Скупштина Црне Горе, Skupština Crne Gore) është legjislatura njëdhomëshe e Malit të Zi . Parlamenti aktualisht ka 81 anëtarë, me çdo anëtar të zgjedhur për një mandat katërvjeçar. Pas referendumit për pavarësinë e vitit 2006, kuvendi shpalli dhe ratifikoi pavarësinë e Malit të Zi më 3 qershor 2006. Anëtarët zgjidhen me përfaqësim proporcional.

Zgjedhjet parlamentare 2020

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Partia Votat % Vendet +/-
Partia Demokratike e Socialistëve 143,515 35.06 30 -6
Për të Ardhmen e Malit të Zi 133,261 32,55 27 +6
Paqja është Kombi ynë 51298 12.53 10 –2
Në Bardh e Zi 22679 5.54 4 +2
socialdemokratët 16769 4.10 3 +1
Partia Boshnjake M 16279 3.98 3 +1
Partia Socialdemokrate 12,835 3.14 2 –2
Lista Shqiptare M 6488 1.58 1 0
Koalicioni Shqiptar M 4675 1.14 1 +1
Iniciativa Qytetare Kroate M 1106 0.27 0 – 1
Partia Reformuese Kroate M 496 0.12 0 I ri
Vota të pavlefshme/të zbrazëta 4500 2.09 - -
Total 413,894 100 81 0
Votues të regjistruar/pjesëmarrje 540,026 76,64 - -
M nënkupton listat e pakicave kombëtare, për të cilat nuk zbatohet pragu prej 3%.