Gjuha malazeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Gjuha malazeze
Flitet në: Serbia dhe Mali i Zi, Kosovë, Kroaci, Bosnje
Vendi: Evropa Jugore
Numri i folësve: 600,000
Renditja: Nuk është ndër 100 të parat
Familja: Indoevropiane
Grupi: sllavë
Statusi Zyrtar
Gjuhë zyrtare e: Mali i Zi
Rregullohet nga: Gjuha malazeze
Kodet e gjuhës
ISO 639-1
ISO 639-2
SIL

Gjuha malazeze apo Cërnagorçja është një gjuhë Indo-Evropiane e cila është e përafërt me serbishten dhe kroatishten e cjë kryesisht ka cjenë në zhdukje e sipër. Me ardhjen e Malazeze/Cërnagorëve në trojet e Kosovës gjatë kohës së kolonizimit të Kosovës ata flisnin një gjuhë të ndryshme nga kolonët serbë në pjesën lindore të Kosovës. Mirëpo me kalimin e kohës dhe urbanizimin dhe hapjen e shkollave në gjuha serbokroate gjatë regjimit komunist në Jugosllavi si dhe me zyrtarizmin e gjuhës serbokroatishte kjo gjuhë ishte po thuaj se e vdekur pasi që malazezët vijonin shkollat e hapura në gjuhën zyrtare dhe në objektet fetare predikohej në gjuhën serbe.

Alfabeti
  • A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š Ś T U V Z Ź Ž.
  • А Б Ц Ч Ћ Д Џ Ђ Е Ф Г Х И Ј К Л Љ М Н Њ O П Р С Ш С́ Т У В З З́ Ж.

Shiko edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]