Jump to content

Lëvizjet për softuerët e lirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lëvizja për softuarët e lirë ose Lëvizja për softuarët e lirë dhe me burim të hapur është një lëvizje sociale [1] me qëllimin e marrjes dhe garantimin e lirive të caktuara për përdoruesit e softuarit, përkatësisht lirinë për të drejtuar, për të studiuar, për të ndryshuar dhe për të rishpërndarë kopje me ose pa ndryshime. Edhe pse duke u bazuar në traditat dhe filozofitë mes anëtarëve akademike të kulturës hacker Richard Stallman u njoh si themeluarusi zyrtar i lëvizjes në vitin 1983 duke nisur Projektin GNU.[2] Për të mbështetur lëvizjen Stallman themeloi Free Software Foundation në vitin 1985.

  1. ^ Richard Stallman on the nature of the Free software movement in 2008 on emacs-devel mailing list.
  2. ^ "Announcement of the GNU project". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)