LIBRIS

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

LIBRIS (Library Information System - Sistemi i Informacionit të Bibliotekës) është një katalog i bashkimit kombëtar suedez i mbajtur nga Biblioteka Kombëtare e SuedisëStokholm . Në këtë bibliotekë është e mundur të kërkosh lirshëm rreth 6.5 milionë tituj në mbarë vendin.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç regjistrimeve bibliografike, një për çdo libër ose botim, LIBRIS përmban gjithashtu një skedar autoriteti njerëzish. Për çdo person ka një rekord që lidh emrin, lindjen dhe profesionin me një identifikues unik. 

Kodi MARC për Katalogun e Unionit Suedez është SE-LIBR, i normalizuar: selibr.

Zhvillimi i LIBRIS mund të gjurmohet në mesin e viteve 1960. Ndërsa racionalizimi i bibliotekave kishte qenë një çështje për dy dekada pas Luftës së Dytë Botërore, ishte në vitin 1965 që një komitet qeveritar publikoi një raport mbi përdorimin e kompjuterëve në bibliotekat kërkimore. [1] Buxheti i qeverisë i vitit 1965 krijoi një këshill bibliotekar kërkimor ( Forskningsbiblioteksrådet, FBR). [2] Një dokument paraprak i projektimit, Biblioteksadministrativt Information System (BAIS) u botua në maj 1970, dhe emri LIBRIS, shkurtim për Sistemin e Informacionit të Bibliotekës, u përdor për një nënkomitet teknik që filloi më 1 korrik 1970. [3] Buletini LIBRIS-meddelanden (ISSN 0348-1891 ) është botuar që nga viti 1972 [4] dhe është online që nga viti 1997. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Databehandling i forskningsbibliotek (në suedisht). 1965 – nëpërmjet LIBRIS. Cited in Olsson 1995.
  2. ^ Olsson 1995.
  3. ^ Olsson 1995.
  4. ^ Olsson 1995.
  5. ^ "LIBRIS-meddelanden" (në suedisht).

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Official website (select "In English" from the top menu, default language is Swedish)
  • Open Data, Information about LIBRIS bibliographic records and authority file as open data, 3 April 2012.