Sistemi i klasifikimit të bibliotekave suedeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sistemi i klasifikimit të bibliotekave suedeze, (suedisht: Klassifikationssystem för svenska bibliotek), ose sistemi SAB ( SAB-systemet ) është një sistem klasifikimi bibliotekar për përdorim në shumë biblioteka publike, shkollore dhe kërkimore në Suedi.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky sistem klasifikon kryesisht librat, por përdoret gjithashtu për media të tjera, si regjistrimet audio dhe video. Botimi i parë i sistemit doli në vitin 1921 dhe bazohej në klasifikimin që përdorej në katalogët e aderimit të bibliotekave shkencore të asaj kohe. Shkurtesa 'SAB' është për "Sveriges Allmänna Biblioteksförening" ( shoqata e bibliotekave publike të Suedisë ). SAB u bashkua me Svenska bibliotekariesamfundet ( shoqata suedeze e bibliotekarëve ) për të formuar sot Svensk Biblioteksförening ( shoqata suedeze e bibliotekave ).

Sistemi SAB rishikohet rregullisht për të ndjekur zhvillimet në fusha të reja lëndore. Komiteti për sistemet e klasifikimit për bibliotekat suedeze — një pjesë e Svensk Biblioteksförening — shpall ndryshimet, korrigjimet dhe shënimet e përdorimit. Rishikimet më të mëdha mund të shkaktojnë ndryshime në të gjithë sistemin dhe një version i ri i sistemit të klasifikimit publikohet. Rishikimi i fundit, i teti filloi në 2002 dhe u vu në përdorim në vjeshtën e 2006.

Si bibliotekat kërkimore [1] (nëpërmjet Bibliotekës Kombëtare të Suedisë ) dhe bibliotekat publike vendosën në fund të vitit 2008 të rekomandojnë një kalim në sistemin Dewey Decimal . Arsyeja kryesore e tranzicionit të bibliotekave kërkimore është thjeshtimi: pjesë të mëdha të literaturës kërkimore tashmë janë klasifikuar në këtë sistem. Për bibliotekat publike shqetësimi është që të kenë të njëjtin sistem klasifikimi në të gjithë vendin. Një kursim i konsiderueshëm do të gëzonin të dyja palët duke mos pasur nevojë të mbanin një sistem të veçantë klasifikimi kombëtar.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

SAB është ndërtuar në një strukturë peme, ku çdo subjekt individual ka një shenjë . Një shenjë është një kod i një ose më shumë shkronjave dhe ndonjëherë simbole të tjera, të cilat së bashku përfaqësojnë një kategori të caktuar lëndore. Shkronja e parë, me shkronja të mëdha, tregon një fushë të përgjithshme lëndore (p.sh C për fenë ). Shkronjat e vogla shtesë pas shkronjës fillestare tregojnë lëndë më të specializuara (p.sh Cg për teologjinë praktike dhe Cge për kateketikën . Në parim, nuk ka kufi se sa nënkategori mund të formohen në këtë mënyrë.

Klasat kryesore të SAB[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasat kryesore të SAB janë

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kungl. Biblioteket (21 nëntor 2008). "Dewey nästa". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)