Jump to content

Gjuha suedeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Suedisht)
Gjuha suedeze
RajoniEvropa veriore
Folës amtare
10 milion
Familje gjuhësore
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
Suedi
Kodet gjuhësore
ISO 639-1sv
ISO 639-2swe
ISO 639-3

Gjuha suedeze (suedishtja) është gjuha që flitet nga rreth 10 milionë folës në Suedi dhe Finlandë në rajonet bregdetare dhe në Åland. Gjuha suedeze flitet edhe ne disa pjese te Estonisë (Nuckö) dhe Ukrainës (Gammalsvenskby). Në mënyrë të ndërsjellë kuptohet me Danishten dhe Norvegjishten. Sikurse edhe gjuhët tjera të vendeve Nordike edhe suedishtja vjen nga gjuha e lashte nordike, trung i njëjtë për popujt gjermanikë te Skandinavisë. Në Suedi fliten 5 gjuhë të ndryshme. Suedishtja, e cila është gjuha zyrtare, finlandishtja, romani, mienkeli dhe samiska.