Jump to content

Gjuha bavareze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bavareze
Folës amtare
14,000,000 (2015)
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-3bar
Glottologbava1246

Gjuha Bavareze (bavarisht: Boarisch [bɔɑrɪʃ] ose Bairisch; gjermanisht: Bairisch [baɪ̯ʀɪʃ] , hungarisht: bajor) është një gjuhë[1] që i përket grupit të epërm gjerman, folur në juglindje të zonës gjermanofolse, në jugperëndim të Bavarisë, shumica e Austrisë dhe provinca autonome të Bolzanos në jug Itali[2]. Para vitit 1945, bavarishtja ishte gjithashtu e përhapur në pjesë të Republikës Çeke në Jugut dhe Hungarisë perëndimore. Ajo formon një vazhdimësi të varianteve vendore ose rajonale ndërsjellasi të kuptueshme.

Ky grup i dialekteve klasifikohet si gjuhë individuale (e dallueshme dhe e pavarur[3]) nga kodifikimi ISO 693-3[1]).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më shumë informacion:Gjer. e Epërme,Dialektet gjermane

Bavarezët si një grup i formuar në periudhën e hershme mesjetare, si popullsia e Dukatit të Bavarisë, duke formuar pjesën juglindore të mbretërisë së Gjermanisë. Dokumentet e gjermanishtes ë Vjetër të Lartë nga zona e Bavarisë janë identifikuar si Altbairisch ("Bavarizmi i Vjetër"), megjithëse në këtë datë të hershme ka pak karakteristika të dallueshme që do ta ndanin atë nga gjermanishtja Alemannike.

Ndarja gjermane e Gjermanisë së Epërme në Gjermaninë Lindore të Epërme (Bavareze) dhe në Perëndim të Gjermanisë së Epërme (Alemannic) bëhet më e prekshme në periudhën e Mesme të Lartë Gjermane, që nga shekulli i 12-të.

Shpërndarja gjeografike dhe dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tri grupe kryesore dialektesh në bavarez janë:

  • Bavaria veriore, e folur kryesisht në Pfalz Epërme, por edhe në zonat ngjitur (pjesët e vogla të Franconisë së Epërme (Wunsiedel (qarku)), Saksonia (Vogtland jugore), Franconia e Mesme, Bavaria e Epërme dhe Bavaria e Ulët.
  • Bavaria qendrore përgjatë lumenjve kryesorë Isar dhe Danub, të folur në Bavarenë e Epërme (përfshirë Mynihun, që ka një shumicë standarde të gjuhës gjermane), Bavaria e Ulët, Pfalz e Jugut e Jugut, rrethin e Aabach-Friedbergut, pjesët veriore të Shtetit të Salzburgut , Austria e sipërme, Austria e Ulët, Viena (shih gjermanisht vienez) dhe Burgenlandi i veriut.
  • Southern Bavarian në Tirol, Tirol Jugor, Carinthia, Styria, dhe pjesët jugore të Salzburgut dhe Burgenland.

Dallimet janë të dukshme në këto tre nëngrupe, të cilat në Austri shpesh përputhen me kufijtë e shteteve të veçanta. Për shembull, secila prej theksimeve të Karintisë, Shtyrias dhe Tirolit mund të njihet lehtësisht. Gjithashtu, ekziston një dallim i dukshëm në mes të Bavarisë qendrore, lindore dhe perëndimore, që përafërsisht përputhet me kufirin midis Austrisë dhe Bavarisë. Përveç kësaj, dialekti vjenez ka disa karakteristika që e dallojnë atë nga të gjitha dialektet e tjera. Në Vjenë, dallime të vogla, por të dallueshme, janë karakteristike për rrethet e ndryshme të qytetit.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në dallim nga shumë varietete të tjera gjermane, bavarishtja ndryshon mjaftueshëm nga standardi gjerman për ta bërë të vështirë për folësit amtare të miratojnë shqiptimin standard. Megjithatë, të gjithë bavarezët dhe austriakët e arsimuar mund të lexojnë, shkruajnë dhe kuptojnë standardin gjerman, por mund të kenë shumë pak mundësi për të folur, veçanërisht në zonat rurale. Në ato rajone, Standard German është i kufizuar për të përdorur si gjuhë të shkrimit dhe të medias. Për këtë arsye shpesh quhet Schriftdeutsch ("gjermanisht i shkruar") dhe jo termi i zakonshëm Hochdeutsch ("gjerman i lartë" ose "gjermanisht standard").

Shkolla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bavaria dhe Austria e përdorin zyrtarisht standardin gjerman si medium primar të arsimit. Me përhapjen e arsimit universal, ekspozimi i folësve të bavarezëve në standardin gjerman është rritur, dhe shumë të rinj, sidomos në qytetet e rajonit dhe në qytetet më të mëdha, flasin gjuhën gjermane me vetëm një theks të vogël. Ky theks zakonisht ekziston vetëm në familjet ku bavarishti është folur rregullisht. Familjet që nuk përdorin gjuhën bavareze në shtëpi zakonisht përdorin gjermanishten standarde në vend. Në Austri, disa pjesë të gramatikës dhe drejtshkrimit jepen në mësimet e zakonshme gjermane. Ndërsa leximi dhe shkrimi në gjuhën bavareze në përgjithësi nuk mësohen në shkolla, pothuajse të gjithë folësit e gjuhës preferojnë të përdorin gjuhën gjermane për shkrim. Autorët dhe literatura rajonale mund të luajnë një rol edhe në arsim, por në përgjithësi, gjermanishtja standarde është lingua franca.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse ekzistojnë gramatika, fjalorë dhe një përkthim i Biblës në bavarisht, nuk ka një standard të përbashkët ortografik. Poezia është shkruar në dialektet e ndryshme bavareze, dhe shumë këngë pop përdorin gjithashtu gjuhën, veçanërisht ato që i përkasin valës Austropop të viteve 1970 dhe 1980.

Megjithëse gjuha bavareze si gjuhë e folur është në përdorim të përditshëm në rajonin e saj, gjermanishtja standarde, shpesh me ndikim të fortë rajonal, preferohet në masmediat.

Ludwig Thoma është një autor i shquar i cili shkroi vepra të tilla si Lausbubengeschichten në Bavari.

Web[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekziston një Wikipedia bavareze, tërësisht në bavarisht.

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashktinglloret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Dybuzore Buzore-dhëmbore Alvellore Pas-alvellore Qiellzore Vellore Glotale
Hundore m n ŋ
Ndalesë p b t d k ɡ ʔ
Jofërkuese pf ts
Fërkimore f v s ʃ (ç) (x) h
Trrill r
Përafruese l j

Shënimet:

Fonema / h / është realizuar shpesh si [ç] ose [x] fjalë brenda, ndërkohë që ajo realizohet si fillim [h].

Intervocalic / s / mund të shprehet në [z].

Disa dialekte, siç është dialekti bavarez në Tirolin e Jugut, e kuptojnë / k si një fjalë të acaruar [kx], fillimisht dhe para / m, n, l, r /, e cila është një zgjatje e ndryshimit të konsonantëve të lartë gjerman në sugjeron .

Zanoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fonemat e zanoreve në kllapa ose shfaqen vetëm në diphthongs, janë alofone, ose ato janë rrallë të pranishme. Hundët gjithashtu mund të shfaqen brenda dialekteve.

Të parme Qëndrore Të pasme
jorrethore rrethore hundore gojore hundore
Të mbyllura (ɪ) i ʏ y ĩ (ʊ) u ũ
Gjysëm të mbyllura e ø (ə) o õ
Gjysëm të hapura ɛ œ (ɐ) ɔ
Të hapura æ æ̃
a (ɶ) ã (a) (ɑ) ɒ (ɑ̃) ɒ̃

Bavarez ka një inventar të gjërë vokal, siç është e zakonshme për gjuhët gjermane. Zanoret mund të grupohen si mbrapa të rrumbullakosura, të parrethuara dhe të rrumbullakosura. Ata gjithashtu dallohen tradicionalisht nga gjatësia ose ngushtësia.

Gramatika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi gramatikor i pranuar gjerësisht dhe sisemi i shkrimit për bavarezët është dokumentuar nga A. Schmeller;[4] shih më shumë hollësi në faqen gjermane të Wikipedia në Bairische Dialekte

  • Tiparet bavareze karakterizohen vetëm në artikull. Me shumë pak përjashtime, emrat nuk janë të ngjeshur për rastin.
  • Koha e thjeshtë e kaluar është shumë e rrallë në bavarisht dhe është mbajtur me vetëm disa folje, duke përfshirë 'të jesh' dhe 'të duash'. Në përgjithësi, përsosmëria përdoret për të shprehur kohën e kaluar.
  • Bavarizmi përmban zbutje verbale për disa disponimi, të tilla si indikative, subjunktive dhe Urdhërore. Shih tabelën më poshtë për zbërthimin e foljes bavareze måcha, 'make; bërë ':
måcha Dëftore Urdhërore Lidhore Dëshirore
1. Sg i måch i måchad måchadi
2. Sg (informal) du måchst måch! du måchast måchast
3. Sg er måcht er måch! er måchad måchada
1. Pl mia måchan* måchma! mia måchadn måchadma
2. Pl eß måchts måchts! eß måchats måchats
3. Pl se måchan(t) se måchadn måchadns
2. Sg (formal) Si måchan måchan’S! Si måchadn måchadn’S

Përemrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përemrat vetorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

njëjës Shumës
1st veta 2nd veta informal 2nd veta formal 3rd veta 1st veta 2nd veta 3rd veta
Emërore i du Si ea, se/de, des mia eß/öß / ia* se
Unstressed i -- -'S -a, -'s, -'s -ma -'s -'s
Dhanore mia dia Eana eam, eara/iara, dem uns, ins enk / eich* ea, eana
Unstressed -ma -da
Kallëzore -mi -di Eana eam, eara/iara, des uns, ins enk / eich* ea, eana
Unstressed Si -'n, …, -'s -'s

* Këto zakonisht përdoren në dialektet veriore të bavarezëve.

Përemrat pronorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Predikativë Atributivë
Mashkullore njëjës Feminine njëjës Asnjëanëse njëjës Shumës (çdo gjini) Mashkullore njëjës Feminine njëjës Asnjëanëse njëjës Shumës (çdo gjini)
Emërore mei mei mei meine meina meine mei(n)s meine
Dhanore meim meina meim meine meim meina meim meine
Kallëzore mein mei mei meine mein meine mei(n)s meine

Përemrat pronorë Deina dhe Seina fluturojnë në të njëjtën mënyrë. Shpesh, nige i shtohet emëruesit për të formuar formën e mbiemrit të përemrit posesiv, si mua (nige), del (nige), dhe të ngjashme.

Përemrat e pacaktuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si përemrat posedues të listuara më lart, përemrat e pacaktuar koana, "asnjë" dhe "oana", "një" janë të ngjitura në të njëjtën mënyrë.

Ekziston edhe përemri i paefektshëm ebba (d), "dikush" me formën e tij të papërcaktuar (a) s, "diçka". Ajo është e zbutur në këtë mënyrë:

Rasa
Emërore ebba ebbs
Dhanore ebbam ebbam
Kallëzore ebban ebbs

Përemrat pyetës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pengesat e pyetjeve, "wea", dhe wås, "çfarë" janë të ngjeshur në të njëjtën mënyrë si pëlhura e pafund e pandashme pajtohet.

Rasa
Emërore wea wås
Dhanore wem wem
Kallëzore wen wås

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Documentation for ISO 639 identifier: bar"
  2. ^ "Bavarian"Ethnologue.
  3. ^ "Scope of denotation for language identifiers - Individual languages".
  4. ^ Schmeller, Johann Andreas; edited by Frommann, Georg Carl (1872). http://gateway-bayern.de/BV025305704 Bayerisches Wörterbuch.München, Oldenbourg 2002. ISBN 3-486-52603-0.