Dialektet gjermane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grupet e dialekteve 1990

Dialekti gjerman dominohet nga përhapja gjeografike e zhvendosjes së konsonantëve gjermanishtes së lartë dhe dialekti i vazhduar që lidh gjermanishten me varietetet fqinje të Franconishtes së Vogël (holandeze) dhe frisianëve.

Varietetet e gjermanëveishtes zakonisht grupohen në Gjermanishten e Epërme, gjermanishten qendrore dhe gjermanishten e ulët; Gjermanishtja e sipërme dhe qendrore formojnë nëngrupin e gjermanishtes të Lartë. Standardi gjerman është një formë e standardizuar e gjermanishtes së Lartë, e zhvilluar në periudhën e hershme moderne, bazuar në një kombinim të varieteteve gjermane qendrore dhe gjermane të sipërme.

Dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në lidhje me varietetet e gjermanishtes standarde

gjuhësinë gjermane, dialektet gjermane dallohen nga varietetet e gjermanishtes standarte.

  • Dialektet gjermane janë varietetet tradicionale lokale. Ata tradicionalisht janë gjurmuar në fiset e ndryshme gjermane. Shumë prej tyre vështirë se mund të kuptohen për dikë që njeh vetëm gjermanishten standarde, pasi shpesh ndryshojnë nga gjermanishtja standarde në leksik, fonologji dhe sintaksë. Nëse përdoret një përkufizim i ngushtë i gjuhës në bazë të kuptueshmërisë reciproke, shumë dialekte gjermane konsiderohen të jenë gjuhë të ndara (për shembull, sipas pikëpamjes së Etnologue). Megjithatë, një këndvështrim i tillë është i pazakontë në gjuhësinë gjermane.
  • Varietetet e gjermanëve të standardeve i referohen varieteteve të ndryshme lokale të gjuhës gjermane të gjuhës pluricentrike. Ata ndryshojnë shumë pak në leksik dhe fonologji. Në disa rajone ata kanë zëvendësuar dialektet tradicionale gjermane, veçanërisht në Gjermaninë Veriore.

Dialektet në Gjermani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Variacioni midis dialekteve gjermane është i konsiderueshëm me vetëm dialektet fqinje që janë të kuptueshme reciprokisht. Gjermanishtja e ulët, shumica e gjermanishtes së lartë, dialekte të larta Franconeze, madje edhe disa dialekte qendrore gjermane kur fliten në formën e tyre më të pastër, nuk janë të kuptueshme për njerëzit që njohin vetëm gjermanishten standarde. Sidoqoftë, të gjitha dialektet gjermane i përkasin vazhdimësisë dialektike të gjermanishtes së lartë dhe gjermanishtes së ulët. Në të kaluarën (përafërsisht deri në fund të Luftës së Dytë Botërore), kishte një vazhdimësi dialektesh të të gjitha gjuhëve gjermane kontinentale të Perëndimit, sepse pothuajse çdo çift i dialekteve fqinjë ishte krejtësisht i kuptueshëm reciprokisht.

Vazhdimësia dialektike gjermane zakonisht ndahet në gjermanisht të lartë dhe gjermanisht të ulët. Termet rrjedhin nga karakteristikat gjeografike të terrenit ku ata fliten dhe jo nga statusi social i akorduar atyre.

Gjermanishtja e ulët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varietetet e gjermanishtes së ulët (në Gjermani që zakonisht quhen "Platt" ose "Plattdeutsch") konsiderohen dialekte të gjuhës gjermane nga disa, por një gjuhë të veçantë nga të tjerët (pastaj shpesh i quajtur "Saksi i ulët"). Gjuhët gjermane gjermane të vogla (që është, Ingvaeonic) dhe dialekte të ulëta Franconiane (që janë, Istvaeonic) janë grupuar së bashku, sepse të dy nuk morën pjesë në ndryshimin e konsonants gjerman të Lartë. Gjermania e ulët është e ndarë më tej në saksone të ulët të Holandës, në gjermanishten e ulët të Perëndimit dhe në Gjermaninë Lindore të ulët.

Gjermanishtja e Mesme e Ulët ishte gjuha franca e Lidhjes Hanseatike. Ishte gjuha mbizotëruese në Gjermaninë Veriore dhe disa përkthime të Biblës u shtypën në gjermanishten e ulët. Kjo mbizotërim ndryshoi në shekullin e 16-të. Në vitin 1534, Bibla Luteri u shtyp nga Martin Luteri; ky përkthim konsiderohet të jetë një hap i rëndësishëm drejt evolucionit të Gjermanisë së Re të Lartë të Parë. Qëllimi ishte të ishte i kuptueshëm për një audiencë të mjaftueshme dhe u bazua kryesisht në varietetet e Larta gjermane. Gjuha e hershme e re e gjuhës gjermane fitoi më shumë prestigj se saksoni i ulët [citim i nevojshëm] dhe u bë gjuhë e shkencës dhe letërsisë. Faktorë të tjerë përfshinë lidhjen e Lidhjes Hanse me të njëjtën kohë (siç u krijuan rrugët e reja tregtare në Azi dhe Amerikë) dhe se shtetet më të fuqishme gjermane të asaj periudhe ndodheshin në Gjermaninë e Mesme dhe Jugore.

Shekulli i 18-të dhe 19-të ishin shënuar me edukim masiv me gjuhën e shkollave që ishin gjermanisht standarde. [Shënimi i nevojshëm] Sasoni i ngadalshëm i ulët ishte shtyrë mbrapa dhe prapa derisa nuk ishte gjë tjetër veçse një gjuhë e folur nga të paedikuarit dhe në shtëpi. ] Sot, saksonët e ulët mund të ndaheshin në dy grupe: varietete të ulët saksone me një fluks të madh gjerman, [citim të nevojshëm] dhe varietete të gjermanëve të zakonshëm me ndikim të ulët sakson (Missingsch)

Sot dialekte të saksonisë janë ende të përhapura, veçanërisht në mesin e të moshuarve në pjesën veriore të Gjermanisë, shumë prej të cilave janë në gjendje të kuptojnë dhe të flasin gjuhën, por të rinjtë në Gjermaninë Veriore janë të paktën në gjendje të kuptojnë këto dialekte, megjithëse jo për të folur ata. [citim i nevojshëm] Mediat lokale kujdesen që të mos vdesin gjuha e ulët sakson, kështu që ka disa gazeta të botuara tërësisht në këtë gjuhë; gazetat e tjera të paktën kanë artikuj të përsëritur në saksonin e ulët. Transmetimi i Gjermanisë së Veriut (Norddeutscher Rundfunk) gjithashtu ofron programe televizive (p.sh. "Talk op Platt") dhe programet radiofonike në Low Saxon.

Nga ana tjetër, Gjermanishtja Veriore konsiderohet të jetë rajoni ku flitet gjuha më e pastër gjermane dhe në jetën e përditshme ndihet pak ndikim i dialektit. Megjithatë, ekzistojnë dallime të dukshme në shqiptimin edhe në mesin e folësve gjermanë të veriut, p.sh. zgjatjen e zanoreve, dallimet në theksim, etj. Ka edhe disa shprehje gjermano-veriore që përdoren edhe në standardin gjerman të lartë, të cilat rrallë dëgjohen në pjesët e jugut (p.sh. fjala "plietsch" për "inteligjent").

Gjermanishtja e lartë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjermanishtja e Lartë, që është Irminonika, është e ndarë në gjermanishten qendrore, frankofonë e lartë dhe gjermanishten e sipërme.

Dialektet e Gjermanishtes qendrore përfshijnë Ripuarian, Franconian Verilë, Hessian Qendrore, Hessian Lindore, Hessian Veriore, Turingian, North Saxon e Veriut, Franconian Rhein, Lorraine Franconian, Silesian German, Prusiane e Lartë, Lausitzisch-neumärkisch dhe Saksone e Epërme. Eshtë folur në Holandën Juglindore, Belgjikë lindore, Luksemburg, pjesë të Francës dhe në Gjermani afërsisht mes lumit Main dhe skajit jugor të ultësirave. Standardi modern gjerman bazohet në gjermanishten qendrore dhe të epërme, por termi gjerman i zakonshëm për standardet moderne gjermane është Hochdeutsch, që është, gjerman i lartë.

Varietetet frankoniane të lartë që fliten në Luksemburg janë zyrtarisht të standardizuara dhe të institucionalizuara dhe prandaj zakonisht konsiderohen si një gjuhë e veçantë e njohur si luksemburgase.

Dialektet e larta frankoniane janë dialekte kalimtare ndërmjet dy grupeve më të mëdha gjermane. Dialektet e larta franko-franceze përfshijnë Franconinë Lindore dhe Franconinë Jugore.

Dialektet e gjermanishtes së epërme përfshijnë Alsasit, Swabian, Low Alemannic, Alemannic Qendrore, Alemannic lartë, Alemannic lartë, Austro-bavareze jugore, Austro-Bavarisë Qendrore dhe Austro-bavareze Veriore. Ato fliten në pjesët e Alsas, Gjermanisë Jugore, Lihtenshtajnit, Austrisë dhe në pjesët gjermane të Zvicrës dhe Italisë.

Wymysorys, Sathmarisch dhe Siebenbürgisch janë dialekte të larta gjermane të Polonisë dhe Rumanisë.

Varietetet e larta gjermane që fliten nga çifutët Ashkenazi (kryesisht në Rusi Tsarist, pastaj në ish Bashkimin Sovjetik dhe Poloni) kanë disa tipare unike dhe zakonisht konsiderohen si një gjuhë tjetër, jidisht. Është e vetmja gjuhë gjermane që nuk e përdor shkrimin latin si skenarin e tij standard. Që nga ajo që u zhvillua në zonën e Danubit, ka disa ngjashmëri me dialekte Qendrore dhe të Mëdha të Gjermanisë në këtë rajon.

Dialektet jashtë kufive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dialektet gjermane që janë ose u folën kryesisht në koloni ose në bashkësi të themeluara nga njerëzit që flasin gjuhën gjermane, ngjajnë me dialektet e rajoneve nga të cilat kanë ardhur themeluesit. Për shembull, Pensilvania gjermane i ngjan dialekteve të Pfalzit, dhe Hutterite German i ngjan dialekteve të Karintiumit, ndërsa Alemán Coloniero venezueliane është një variant i ulët almanik.

Shpërndarja e përafërt e folësve amtare të varieteteve gjermane ose gjermane jashtë Europës (sipas Ethnologue 2016[1] nëse nuk përmendet ndryshe) Numrat e folësve nuk duhet të përmblidhen për çdo vend, pasi që ka gjasa të mbivendosen në mënyrë të konsiderueshme. Tabela përfshin varietetet me statuse të diskutueshme si gjuhë të veçantë.
Gjermanishtja standarde Riograndenser Hunsrück Gjermanisht Gjermanishtja e ulët dhe Plautdietsch Gjermanishtja e Pensilvanisë Hutterite
Argentina 400,000 N/A 4,000 N/A N/A
Australia 79,000 N/A N/A N/A N/A
Beliza N/A N/A 9,360 N/A N/A
Bolivia 160,000 N/A 60,000 N/A N/A
Brazili 1,500,000 3,000,000 8,000 N/A N/A
Kanada 430,000 N/A 80,000 15,000 23,200
Kili 35,000 N/A N/A N/A N/A
Kosta Rika N/A N/A 2,000 N/A N/A
Izraeli 200,000 N/A N/A N/A N/A
Kazakistani 30,400 N/A 100,000 N/A N/A
Meksika N/A N/A 40,000 N/A N/A
Namibia 22,500 N/A N/A N/A N/A
Zelanda e Rre 36,000 N/A N/A N/A N/A
Paraguai 166,000 N/A 40,000 N/A N/A
Rusia N/A N/A N/A N/A N/A
Afrika e Jugut 12,000 N/A N/A N/A N/A
Uruguai 28,000 N/A 2,000 N/A N/A
Shtetet e Bashkuara 1,104,354[2] N/A 12,000 118,000 10,800
Gjiths. 4,597,392 3,000,000 357,360 133,000 34,000

Amana gjermane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Amana Gjermane është një dialekt i Gjermanisë Qendrore Perëndimore. Është folur në Kolonitë Amana në Iowa, të cilat u krijuan nga frymëzues të prejardhjes gjermane. Amana rrjedh nga Hessian, një tjetër dialekt i Gjermanisë Qendrore Perëndimore. Amana German quhet Kolonie-Deutsch në Standardin Gjerman.

Braziliane gjermane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Brazil, përqendrimet më të mëdha të folësve gjermanë (brazilianë gjermanë) janë në Rio Grande do Sul, ku u zhvillua Riograndenser Hunsrückisch, veçanërisht në zonat e Santa Catarina, Paraná dhe Espírito Santo, si dhe në Petrópolis (Rio de Janeiro) .

Kiliane gjermane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lagunen-Deutsch është një shumëllojshmëri e Lartë gjermane që flitet në Kili.

Shumica e folësve të Lagunen-Deutsch jetojnë rreth liqenit Llanquihue. Lagunen-Deutsch ka elemente të integruara të gjuhës spanjolle. Kjo përfshin integrimin e të afërmve të rremë me gjuhën spanjolle, duke transferuar kuptimet spanjolle në Lagunen-Deutsch.

Origjina gjeografike e shumicës ose të gjithë folësve të Lagunen-Deutsch është Kili, ku paraardhësit e folësve emigruan nga Evropa në shekujt 19 dhe 20.

Teksase gjermane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjermanishtja ishte njëkohësisht gjuha kryesore e përdorur në shkolla, kisha dhe biznese në pjesë të caktuara të Teksasit që rrethonin Austin dhe San Antonio. Që nga tetori i vitit 2013, Projekti Dialekt i Teksasit në Universitetin e Teksasit po regjistron dialektin gjerman të mbetur në Teksasin qendror. Dialekti karakterizohet nga një humbje e rrumbullakimit të syrit në / yː / fonemë.[3]

Lexo më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Friedrich Maurer (1942), Nordgermanen und Alemannen: studime gjermane dhe frëngjishtesh Sprachgeschichte, Stammes- und Volkskunde, Bern: Francke Verlag.
  • "Dialektet gjermane, argumenti i adoleshentëve: Puristët mund të mos miratojnë, por dialekulat shumetnike po përhapen", The Economist, nr. 8771 (11 shkurt 2012), f. 56. N.B .: Artikull i papercaktuar, në lidhje me dialektin urban gjerman të quajtur "Kiezdeutsh".

Lidhje të jashtme - shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ethnologue 19th Edition (2016)
  2. ^ U.S. Department of Commerce, Economics and Statistics Administration - Language Use in the United States: 2007
  3. ^ German dialect in Texas is one of a kind, and dying ou 15 Maj 2013