Gjuhët veriore gjermanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuhët veriore gjermanike
Familje gjuhësore
indo-evropiane
 • Gjermanike
  • Veriore Gjermanike
   • Gjuhët veriore gjermanike
Kodet gjuhësore
ISO 639-3
Glottolognort3160

Gjuhët veriore gjermane përbëjnë një nga tre degët e gjuhëve gjermane, një nëngrup i gjuhëve indo-evropiane, së bashku me gjuhët perendimore gjermane dhe gjuhët gjermane të zhdukura.Ky grupi i gjuhës nganjëherë njihet edhe si "gjuhët nordike", një përkthim i drejtpërdrejtë i termit më të zakonshëm që përdoret në mesin e dijetarëve danezë, suedezë norvegjezë dhe laikëve.

Skandinavi termi "gjuhë skandinave" i referohet në mënyrë specifike gjuhëve përgjithësisht të ndërsjella të tre vendeve kontinentale skandinave dhe përdoret kështu në një kuptim më të ngushtë si një nëngrup i gjuhëve nordike, duke lënë mënjanë nënsimin insular të gjuhës Faroese dhe Islandeze . Danishtja, Norvegjishtja dhe Suedishtja janë gjithashtu të referuara si gjuhë kontinentale skandinave ose nordike, ndërsa Gjuha Faroese dhe Islandeze janë grupuar së bashku si gjuhë insulare skandinave ose nordike.Termi skandinav u ngrit në shekullin e 18 si rezultat i lëvizjes së skandinave të hershme gjuhësore dhe kulturore, duke iu referuar njerëzve, kulturave dhe gjuhëve të tre vendeve Skandinave dhe duke theksuar trashëgiminë e tyre të përbashkët..

Termi "gjuha veriore gjermane" përdoret në gjuhësi krahasuese[1], ndërsa termi "gjuha skandinave" shfaqet në studimet e gjuhëve standarde moderne dhe kontinuiteti dialektik të Skandinavisë.[2][3]

Përafërsisht 20 milion njerëz në vendet nordike flasin një gjuhë skandinave si gjuhë amtare, duke përfshirë një pakicë përafërsisht 5% në Finlandë. Gjuhët që i përkasin gjuhës veriore-gjermane janë gjithashtu të folura zakonisht në Grenlandë dhe, në një masë më të vogël, nga emigrantët në Amerikën e Veriut.

Gjuhët moderne dhe dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuhët moderne në këtë grup janë:

 • Daneze
  • Dialekti jutlandik
   • Jutlandika veriore
   • Jutlandika lindore
   • Jutlandika perendimore
   • Jutlandicka jugore
  • Daneze Insulare
  • Dialekti Bornholmsk
 • Suedisht
  • Dialekte suedeze te Jugut
   • Scaniane
  • Dialektet Göta
  • Dialektet Gotland
  • Dialektet Svea
   • Dialektet Dalecarlian
    • Elfdalian
  • Norrland dialects
   • Dialektet Jämtland
  • Dialektet lindore suedeze
   • Finlandisht Suedisht
   • Estonisht Suedisht
 • Norvegjisht
  • Bokmål (shkruhet)
  • Nynorsk (shkruhet)
  • Dialektet Trønder (Norvegji dhe pjesë të Suedisë)
  • Dialektet e Norvegjisë Lindore (Norvegji dhe pjesë të vogla të Suedisë)
  • Dialektet perëndimore të Norvegjisë
  • Dialektet e Norvegjisë së Veriut
 • Faroese
 • Islandeze

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Gordon, Raymond G., Jr. (ed.), 2005. Language Family Trees Indo-European, Germanic, North. Ethnologue: Languages of the World, Fifteenth edition. Dallas, Texas: SIL International
 2. ^ Scandinavian Dialect Syntax. Rrjeti për Sintaksin e Dialekteve Skandinave. Marrë 11 nëntor 2007.
 3. ^ Torp, Arne (2004). Nordiske sprog i fortid og nutid. Sproglighed og sprogforskelle, sprogfamilier og sprogslægtskab Arkivuar 4 nëntor 2011 tek Wayback Machine. Moderne nordiske sprog. In Nordens sprog – med rødder og fødder. Nord 2004:010,ISBN 92-893-1041-3, Nordic Council of Ministers' Secretariat, Copenhagen 2004. (In Danish).