Etnologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Adam František Kollár, 1779

Etnologjia (nga greqisht: ἔθνος, ethnos që do të thotë "komb") [1] është degë e antropologjisë e cila merret me studimin komparativ dhe analizon karakteristikat e popujve të ndryshëm dhe marrëdhëniet midis tyre (krahasoni antropologjinë kulturore, shoqërore ose sociokulturore ). [2]

Termin etnologji për herë të parë e ka përdorur Adam František Kollár (1718-1783) në veprën e tij Historiae ivrisqve pvblici Regni Vngariae amoenitates botuar në Vjenë në vitin 1783. [3] Ai e kishte përcaktuar ate si: "shkenca e kombeve dhe e popujve, ose, studimi i burrave të mësuar, në të cilin ata interesohen për origjinën, gjuhët, zakonet dhe institucionet e kombeve të ndryshme, dhe më në fund për vendlindjen dhe vendet e lashta, në mënyrë që të jenë në gjendje të gjykojnë më mirë kombet dhe popujt në kohën e tyre. ” [4]

Interesimi i Kollárit për larminë gjuhësore dhe kulturore u ngjall nga situata në Mbretërinë e Hungarisë si një vend multi-etnik dhe shumëgjuhësor i kohës së tij dhe rrënjët e tij në mesin e sllovakëve, si dhe nga ndërrimet që filluan të shfaqen pas tërheqjes graduale të Perandorisë Osmane nga Gadishulli Ballkanik . [5]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "ethno-". Oxford Dictionaries (në anglisht). Oxford University Press. Arkivuar nga origjinali më 15 maj 2013. Marrë më 21 mars 2013.
 2. ^ "ethnology". Oxford Dictionaries (në anglisht). Oxford University Press. Arkivuar nga origjinali më 15 maj 2013. Marrë më 21 mars 2013.
 3. ^ Zmago Šmitek and Božidar Jezernik, "The anthropological tradition in Slovenia." In: Han F. Vermeulen and Arturo Alvarez Roldán, eds. Fieldwork and Footnotes: Studies in the History of European Anthropology. 1995.
 4. ^ Kollár, Adam František − Historiae jurisque publici regni Ungariae amoenitates, I-II. Vienna., 1783
 5. ^ Gheorghiţă Geană, "Discovering the whole of humankind: the genesis of anthropology through the Hegelian looking-glass." In: Han F. Vermeulen and Arturo Alvarez Roldán, eds. Fieldwork and Footnotes: Studies in the History of European Anthropology. 1995.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Forster, Johann Georg Adam. Voyage round the World in His Britannic Majesty’s Sloop, Resolution, Commanded by Capt. James Cook, during the Years 1772, 3, 4, and 5 (2 vols), London (1777).
 • Lévi-Strauss, Claude. The Elementary Structures of Kinship, (1949), Structural Anthropology (1958)
 • Mauss, Marcel. originally published as Essai sur le don. Forme et raison de l'échange dans les sociétés archaïques in 1925, this classic text on gift economy appears in the English edition as The Gift: The Form and Reason for Exchange in Archaic Societies.
 • Maybury-Lewis, David. Akwe-Shavante society (1967), The Politics of Ethnicity: Indigenous Peoples in Latin American States (2003).
 • Clastres, Pierre. Society Against the State (1974).
 • Pop, Mihai and Glauco Sanga. "Problemi generali dell'etnologia europea", La Ricerca Folklorica, No. 1, La cultura popolare. Questioni teoriche (April 1980), pp. 89–96.