Prindërimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Foshnja në shpinë në Lima, Peru
Një baba dhe një vajzë në Trivandrum, Indi
2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Edukata

Prindërimi ose rritja e fëmijëve promovon dhe mbështet zhvillimin fizik, emocional, social dhe intelektual të një fëmije nga foshnjëria deri në moshën madhore. Prindërimi i referohet më shumë kujdesit dhe rritjes së një fëmije dhe jo ekskluzivisht raportit biologjik. [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kujdestari më i zakonshëm në konceptin e prindërimit është babai ose nëna, ose që të dy prindërit biologjikë të fëmijës në fjalë. Megjithatë, një zëvendësues mund të jetë një vëlla ose motër më i madh, njerk, gjysh, gjyshe, kujdestar ligjor, halla, xhaxhai, anëtarë të tjerë të familjes ose një mik i familjes. [2] Qeveritë dhe shoqëria mund të kenë gjithashtu një rol në rritjen e fëmijëve. Në shumë raste, fëmijët jetimë ose të braktisur marrin kujdes prindëror nga lidhje jo prindërore ose nga një lidhje jo e gjakut. Të tjerët mund të birësohen, të rriten në kujdestari ose të vendosen në një jetimore . Aftësitë prindërore ndryshojnë dhe një prind ose zëvendësues me aftësi të mira prindërimi mund të quhet prind i mirë . [3]

Stilet e prindërimit ndryshojnë nga periudha historike, raca/etnia, klasa shoqërore, preferenca dhe disa veçori të tjera shoqërore. [4] Për më tepër, hulumtimi mbështet se historia prindërore, si për sa i përket lidhjeve me cilësi të ndryshme, ashtu edhe psikopatologjisë prindërore, veçanërisht në vazhdën e përvojave negative, mund të ndikojë fuqishëm në ndjeshmërinë e prindërve dhe rezultatet e fëmijës. Koncepti më i përafërt i prindërimit ështo edukimi me të cilin nganjëherë edhe ngatërrohen [5] [6] [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Jane B. Brooks (28 shtator 2012). The Process of Parenting: Ninth Edition (në anglisht). McGraw-Hill Higher Education. ISBN 978-0-07-746918-4.
  • Robert Levine; Sarah Levine (2017). Do Parents Matter?: Why Japanese Babies Sleep Soundly, Mexican Siblings Don't Fight & Parents Should Just Relax (në anglisht). Souvenir Press. ISBN 978-0285643703.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jane B. Brooks (28 shtator 2012). The Process of Parenting: Ninth Edition (në anglisht). McGraw-Hill Higher Education. ISBN 978-0-07-746918-4. For the legal definition of parenting and parenthood see: Haim Abraham, A Family Is What You Make It? Legal Recognition and Regulation of Multiple Parents (2017)
  2. ^ Bernstein, Robert (20 shkurt 2008). "Majority of Children Live With Two Biological Parents" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 20 prill 2008. Marrë më 26 mars 2009.
  3. ^ Johri, Ashish (2 mars 2014). "6 Steps for Parents So Your Child is Successful". humanenrich.com (në anglisht). Marrë më 2 mars 2014.
  4. ^ JON., WITT (2017). SOC 2018 (në anglisht) (bot. 5TH). [S.l.]: McGraw-Hill. ISBN 978-1-259-70272-3. OCLC 968304061.
  5. ^ Schechter, D.S., & Willheim, E. (2009). Disturbances of attachment and parental psychopathology in early childhood. Infant and Early Childhood Mental Health Issue. Child and Adolescent Psychiatry Clinics of North America, 18(3), 665-87.
  6. ^ Grienenberger, J., Kelly, K. & Slade, A. (2005). Maternal Reflective Functioning, Mother-Infant Affective Communication and Infant Attachment: Exploring The Link Between Mental States and Observed Caregiving. Attachment and Human Development, 7, 299-311.
  7. ^ Lieberman, A.F.; Padrón, E.; Van Horn, P.; Harris, W.W. (2005). "Angels in the nursery: The intergenerational transmission of benevolent parental influences". Infant Ment. Health J. (në anglisht). 26 (6): 504–20. CiteSeerX 10.1.1.964.1341. doi:10.1002/imhj.20071. PMID 28682485.