Pedagogjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Detaj nga shkollat antike (rr. 500 p.e.s.)
Mësimi nën qiell të hapur

Pedagogjia është shkencë që merret me parimet dhe metodat, sipas të të cilave zhvillohet procesi edukativ-arsimor, përkatësisht është shkencë që merret me edukimin dhe arsimimin në planin më të gjerë (në institucionet arsimore, sportive etj.), si dhe me modat që përdoren për këtë qëllim.

Lëndë mësimore, përkatësisht libër, tekst që jep njohuritë e përgjithshme apo të veçanta nga pedagogjia, që jep njohuri për metodat dhe parimet e punës pedagogjike.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një orë mësimore

Fjala pedagogji rrjedh nga fjala e vjetër e gjuhës greke, παιδαγωγία (paidagōgia), dhe παιδαγωγός (paidagōgos), e cila është një sintezë e fjalëve παῖς (país, dhe παιδός, paidos) "fëmijë" dhe ἄγω (ágō), "udhëheq" apo "drejtoj."[1] [2] [3] Në fjalorin elektronik të gjuhës shqipe fjala "pedagogji" përkufizohet si, "shkenca që merret me edukimin dhe arsimimin e fëmijëve e të të rinjve, me metodat që duhen përdorur për këtë qëllim." [4]

Nga fjala pedagogji rrjedh emri pedagog/e - njeriu që merret me punë pedagogjike, apo me edukimin dher arsimimin e fëmijëve dhe të rinjve dhe mbiemri pedagogjik/e, që lidhet me pedagogjinë apo me pedagogun.

Në fjalorin elektronik të gjuhës shqipe fjala "pedagog" përkufizohet si "ai që mëson dhe edukon fëmijët e të rinjtë, duke zbatuar parimet dhe metodat e pedagogjisë; specialist për pedagogji; mësues në një shkollë të lartë; titulli i këtij mësuesi. Pedagog i zoti (i aftë). Pedagog i jashtëm pedagog që jep mësim në një shkollë të lartë pa qenë punonjës i përhershëm i kësaj shkolle. Pedagogu i gjuhës shqipe (i filozofisë, i matematikës). Puna e pedagogut."[4]

Giesecke (1981) hulumtimin në arsim dhe edukim ashtu si edhe pedagogjinë i quan "shkencë aporetike", d.m.th. një ndërdisiplinë ose interdisiplinë (Shih edhe Ndërdisiplinariteti).[5] Ndërkaq në periudha të ndryshme kohore termi "pedagog" ka pasur edhe konotacione negative të lidhura me pedantërin e tepruar e të cilat e kanë zanafillën nga koha e Samuel Pepys (1650).[6]

Kategoritë themelore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disiplinat pedagogjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtimet pedagogjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pedagogë të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga trojet shqiptare

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Pedagogjia – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Burime tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. REDIRECT Stampa:En
  1. REDIRECT Stampa:En
  1. REDIRECT Stampa:En

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "pedagogy"[lidhje e vdekur]. Online Etymology Dictionary.
  2. ^ "Definition of "pedagogy" - Collins English Dictionary". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "pedagogy noun - definition in British English Dictionary & Thesaurus - Cambridge Dictionary Online". Dictionary.cambridge.org. 10 tetor 2012. Marrë më 2012-10-29. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b Fjalor i gjuhës së sotme shqipe
  5. ^ Giesecke, Hermann (1981). Indføring i pædagogik. København: Nyt Nordisk Forlag. German original: Einführung in die Pädagogik. München: Juventa 1970 (2. Auflage)
  6. ^ "pedagogue". Online Etymology Dictionary.
  7. ^ Xheladin Murati: Pedagogjia e përgjithshme. Logos-A. Shkup.1998. fq. 75 - 82