Jump to content

Teoria e edukimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Teoria e edukimit kërkon të njohë, kuptojë dhe parashikojë politikat dhe praktikat arsimore. Teoria e edukimit përfshin shumë degë, si pedagogjia, andragogjia, kurrikula, mësimi dhe politika arsimore, organizimi dhe lidershipi. Mendimi edukativ është i informuar nga shumë disiplina, si historia, filozofia, sociologjia dhe psikologjia .

Për shembull, një teori kulturore e edukimit merr në konsideratë se si arsimimi ndodh në të gjithë kulturën, duke përfshirë burgjet, shtëpitë dhe institucionet fetare si dhe shkollat. [1] Shembuj të tjerë janë teoria e sjelljes e edukimit që vjen nga psikologjia edukative dhe teoria funksionaliste e edukimit që vjen nga sociologjia e edukimit. [2]

Përpjekjet e para të njohura për të kuptuar arsiminEvropë ishin nga filozofët dhe sofistët klasikë grekë, por ka edhe dëshmi të diskutimeve bashkëkohore (ose edhe të mëparshme) midis studiuesve arabë, indianë dhe kinezë.

Teoritë e edukimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eksperimentalizmi i John Dewey

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka pasur tituj të shumtë që janë dhënë në teorinë arsimore të amerikanit John Dewey : Pragmatizmi instrumentalist, për të treguar se ai ndërthur filozofinë pragmatiste amerikane dhe teorinë e dijes si një instrument; Aktivizmi eksperimental, sepse ka qenë një nga figurat më të shquara në arsimin e ri apo aktiv dhe ka kuptuar që përvoja ishte boshti i sistemeve të tij. si ju

Wynne shpreh konceptimin evolucionar, të natyrës darviniane, të pranuar nga filozofi amerikan, ndërkohë që kërkon një edukim gjithëpërfshirës ose universal; Teoria gjenetike dhe sociale e edukimit sipas fjalëve të Claparéde, pasi fëmija duhet të edukohet në përputhje me prirjet dhe prirjet e tij ose të saj, të studiojë aftësitë njerëzore së bashku dhe jo në mënyrë të pavarur, dhe e përgatit studentin që të përshtatet me shoqërinë në të cilën ndodhet. i zhytur, përveçse është përfaqësuesi më i vërtetë i funksionalizmit amerikan, megjithëse J. R. Anegel ishte figura kurorëzuese; eksperimentalizmi, sepse përvoja është koncepti kapital në epistemologjinë Deweyan; instrumentalizëm, edhe me aromë epistemologjike, siç do ta shohim në këtë kapitull; dhe operacionalizmi, sepse në çështjet e dijes ai përvetëson një qëndrim operacional, i cili kushtëzon të gjithë teorinë e tij arsimore.

Eksperimentalin e Fëmijëve, të cilin e konsideronte gjithmonë një laborator të vërtetë pedagogjik. Ka autorë që mendojnë se J. Dewey mësoi nga evolucionizmi tre nga konceptet kryesore të teorisë së tij arsimore: nocionin e përvojës, natyrën e njeriut dhe të mendimit njerëzor dhe mohimin e qëllimeve fikse.

J. Dewey nuk ishte një biheviorist në psikologji, por një funksionalist, por koncepti i instrumentit, i aplikuar nga bihejviorizmi në muskuj dhe nerva, formoi kuptimin operacional dhe instrumentalist të epistemologjisë dhe teorisë së tij arsimore.

Marksizmi si teori edukative

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njohuria njerëzore ka karakter relativ. Nga pikëpamja sasiore është relative, në kuptimin që ne dimë më shumë për realitetin sesa brezat e kaluar, ndërsa brezat e ardhshëm do të tejkalojnë gjendjen e tanishme të dijes. Ai është cilësisht relativ, në kuptimin që kuptimi i fakteve të njohura sot do të përmirësohet brez pas brezi, pasi njeriu zbulon gjithnjë e më shumë marrëdhënien e tij me fakte të tjera të panjohura sot. [3]

Mendimi edukativ nuk i referohet domosdoshmërisht ndërtimit të teorisë aq shumë sa "analizës reflektuese të çështjeve dhe problemeve arsimore nga këndvështrimi i disiplinave të ndryshme". [4]

Teoricienët e arsimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Philip H. Phenix (enero de 1963). "Educational Theory and Inspiration". Educational Theory. 13 (1): 1–64. doi:10.1111/j.1741-5446.1963.tb00101.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
  2. ^ Webb, DL, A Metha, and KF Jordan (2010). Foundations of American Education, 6th Ed. Upper Saddle River, NJ: Merill, pp. 77-80,192-193.
  3. ^ Paciano, Estébanez (2009). Teoría de la educación. Trillas, S. A. de C. V. ISBN 978-968-24-3790-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Journal of Thought". Marrë më 19 de noviembre de 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |access-date= (Ndihmë!)