Paulo Freire

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Freire ne 1977

Paulo Freire (19 shtator 1921 – 2 maj 1997) humanist dhe pedagog i shquar brazilian, autor i veprës "Pedagogjia e të shtypurve" (Pedagogy of the oppressed) e cila konsiderohet si njëra ndër veprat programatike të së ashtuquajturës, lëvizje e pedagogjisë kritike.

Biografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Freire u lind më 19 shtator 1921 në një familje të klasës së mesme në Recife, Pernambuco, Brazil. Ai u njoh me varfërinë dhe urinë që nga mosha e hershme, gjatë Depresionit të Madh. Në vitin 1931, familja e tij u transferua në qytetin më pak të shtrenjtë të Jaboatão dos Guararapes. Babai i tij vdiq më 31 tetor 1934.
  • Gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës së tij në shkollë, Freire përfundoi katër gradë pas, dhe jeta e tij shoqërore luajti rolin e futbollit pick-up me fëmijët e tjerë të varfër, prej të cilëve ai deklaron se ka mësuar shumë. Këto përvoja do të formonin shqetësimet e tij për të varfrit dhe do të ndihmonin në ndërtimin e pikëpamjes së tij të veçantë arsimore. Freire deklaroi se varfëria dhe uria ndikuan rëndë aftësinë e tij për të mësuar. Këto përvoja ndikuan në vendimin e tij për ta kushtuar jetën e tij për të përmirësuar jetën e të varfërve: "Unë nuk e kuptoja asgjë për shkak të urisë sime, nuk isha memec, nuk ishte mungesë interesi, gjendja ime shoqërore nuk lejonte mua për të patur një arsimim. Përvoja më tregoi përsëri marrëdhënien midis klasës shoqërore dhe dijes ". familjes së tij u kthyen dhe perspektivat e tyre u përmirësuan.
  • Përfundimisht, fatkeqësitë e familjes së tij u kthyen dhe perspektivat e tyre u përmirësuan. Freire u regjistrua në fakultetin juridik në Universitetin e Recife në vitin 1943. Ai studioi gjithashtu filozofinë, më saktësisht fenomenologjinë dhe psikologjinë e gjuhës. Edhe pse e pranoi në barin ligjor, ai kurrë nuk praktikoi ligjin dhe në vend të kësaj punoi si mësues portugez i shkollës së mesme. Në vitin 1944, ai u martua me Elza Maia Kosta de Oliveira, një mësuese tjetër. Të dy punonin së bashku dhe kishin pesë fëmijë. Në vitin 1946, Freire u emërua drejtor i Departamentit të Arsimit dhe Kulturës Pernambuco. Duke punuar kryesisht midis të varfërve analfabetë, Freire filloi të zhvillonte një praktikë edukative që do të ndikonte në lëvizjen e teologjisë çlirimtare të viteve '70. Në 1940-n Brazil, shkrim-leximi ishte një kërkesë për votim në zgjedhjet presidenciale. Në vitin 1961, ai u emërua drejtor i Departamentit të zgjerimit kulturor në Universitetin e Recife. Në 1962 ai pati mundësinë e parë për aplikim në shkallë të gjerë të teorive të tij, kur në një eksperiment, 300 korrësve të sheqerit u mësuan të lexojnë dhe të shkruajnë në vetëm 45 ditë. Në përgjigje të këtij eksperimenti, qeveria braziliane miratoi krijimin e mijëra qarqeve kulturore [sqarim të nevojshëm] në të gjithë vendin. [Citim i nevojshëm] Grupi i grumbullit brazilian i 1964 i dha fund përpjekjes së shkrim-leximit të Freire, pasi junta ushtarake në pushtet nuk e mbështeti atë. Freire u burgos më pas si tradhtar për 70 ditë. Pas një mërgimi të shkurtër në Bolivi, Freire punoi në Kili për pesë vjet për Lëvizjen e Reformës Agrare të Krishtere Demokratike dhe Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë. Në vitin 1967, Freire botoi librin e tij të parë, Arsimi si praktikë e lirisë. Ai e ndoqi atë me veprën e tij më të famshme, Pedagogjinë e të shtypurve, botuar së pari në vitin 1968.
  • Pas një marrjeje pozitive ndërkombëtare të punës së tij, Freire u ofrua një profesor në Universitetin e Harvardit në vitin 1969. Vitin e ardhshëm, Pedagogjia e të Shtypurve u botua në spanjisht dhe anglisht, duke zgjeruar gjerësisht shtrirjen e saj. Për shkak të grindjeve politike midis Freire, një socialiste të krishterë dhe qeverive ushtarake autoritare të njëpasnjëshme të krahut të djathtë të Brazilit, libri u botua i papublikuar në Brazil deri në vitin 1974, kur, duke filluar me presidencën e Ernesto Geisel, junta ushtarake filloi një proces të kontrollit të ngadalshëm dhe të kontrolluar liberalizimi politik [citim i nevojshëm] Pas një viti në Cambridge, Massachusetts, Freire u zhvendos në Gjenevë për të punuar si këshilltar i edukimit special në Këshillin Botëror të Kishave. Gjatë kësaj kohe Freire veproi si këshilltar për reformën e arsimit në disa ish koloni portugeze në Afrikë, veçanërisht në Guinea Bisau dhe Mozambik. Në vitin 1979, ai vizitoi Brazilin pas më shumë se një dekade të mërgimit dhe më vonë u kthye në 1980. Freire u bashkua me Partinë e Punëtorëve (PT) në São Paulo dhe veproi si mbikëqyrës për projektin e tij për arsimimin e të rriturve nga 1980 në 1986. Kur Partia e Punëtorëve fitoi zgjedhjet për kryebashkiakun e São Paulos në 1988, Freire u emërua sekretar komunal i arsimit
  • .Freire vdiq nga dështimi i zemrës më 2 maj 1997 në São Paulo.