Jump to content

Shkolla e Ligjit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paraqitje e një Diplome tipike të nivelit "Juris Doctor"

Shkolla e Ligjit është një institucion i specializuar në edukimin juridik anglosakson, e cila është zakonisht pjesë përbërëse e procesit për t'u licensuar si avokat në ShBA.

Nivelet e diplomimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
E themeluar në vitin 1817, Shkolla e Ligjit e Harvardit është shkolla e ligjit më e vjetër në Shtetet e Bashkuara.

Shtetet e Bashkuara, Shkolla e Ligjit zakonisht ofron programe pasuniversitare, të cilat zgjasin tre vjet dhe që në përfundim të studimeve lëshojnë diplomën "Juris Doctor" (J. D.), e cila është një doktoraturë profesionale e nevojshme për licensimin si avokatShBA (të mos ngatërrohet meDoktoraturën e Shkencave Juridike në ShBA, e cila njihet si S.J.D.).

Për tu pranuar pranë një shkolle ligji të akredituar nga "American Bar Association" (ABA), aplikantët duhet zakonisht të kenë marrë pikët e mjaftueshme në "Testin Hyrës në Shkollën e Ligjit" (Law School Admission Test ose LSAT),[1][2] dhe të kenë mbaruar studimet e rregullta të nivelit të parë (Bachelor) në çfarëdo fushe (ndonëse aplikantët më të sukseshëm shpesh janë ato që kanë përfunduar Bachelorin në Shkenca Politike ose në Administrim Biznesi).[2]:38  Aktualisht, në ShBA gjenden 199 shkolla të akredituara nga ABA.[3]  Përveç në shtetin të Kalifornisë, është e domosdoshme diplomimi nga një shkollë ligji e akredituar nga ABA, për tu pranuar në provimin e licensimit si avokat.[4]

Sipas një studimi nga ekonomistët e punës Michael Simkovic dhe Frank McIntyre, një diplomë nga një Shkollë Ligji Amerikane sjell një rritje të të ardhurave gjatë gjithë jetës profesionale prej $1,000,000, krahasuar me një diplomë bachelor.[5][6][7][8][9] Sipas Departamentit të Punës së Shteteve të Bashkuara dhe Byrosë së Statistikave të Punës, rroga mesatare e avokatëve amerikanë për vitin 2012 ishte $130,000.[10] Pagat ndryshojnë në bazë të gjeografisë, me një shkallë më të lartë mesatare të pagave në qytetet e mëdha—sidomos në New York, Washington D.C., Chicago dhe Los Angeles—dhe pagat më të ulëta në zonat rurale.[11]

Megjithatë, jo të gjithë të diplomuarit e një shkolle ligji vendosin të punojnë si avokatë.  Sipas studimit të Simkovic dhe McIntyre, bazuar nga të dhënat e Byrosë Amerikane të Censusit, rreth 40 për qind e njerëzve që janë diplomuar në ligj nuk e praktikojnë profesionin e juristit.[5] Shoqata Kombëtare për Karrierën e Profesionistëve Ligjor raporton që 9 muaj pas diplomimit, 90 për qind e të diplomuarve nga një shkollë ligji e akredituar kanë siguruar punësim.[12] Nga këto, afërsisht 2 për qind ishin të punësuar në punë ku arsimi universitar është i padomosdoshëm[12], rreth 75-85 për qind punojnë në profesion si avokatë ose juristë, dhe 5 për qind punojnë në profesionale të palidhura me ligjin.[12] Shumë të diplomuar në Ligj kanë zënë pozicione drejtuese në bizneset dhe qeverinë Amerikane.[5]

Diferenca me Fakultetin e Drejtësisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa shkollat e ligjit në SHBA janë zakonisht institucione post-universitare me autonomi të konsiderueshme, arsimi ligjor në vende të tjera kryhet si pjesë e sistemit universitar ose jepet nga institucione të pavarura të aftësimit profesional juridik, si përshembull Shkolla e AvokatisëShqipëri.

Në pjesën më të madhe të Evropës kontinentale, arsimi ligjor jepet në kuadër të sistemit universitar në nivelin e parë (Bachelor), dhe Fakultetet e Drejtësisë janë të thjesht pjesë përbërëse e Universitetit, si çdo fakultet tjetër, dhe jo njësi të veçanta si Shkollat e Ligjit.  Në këto vende, termi "Shkollë Ligji" të mund të përdoret, por nuk ka të njëjtin kuptim si Shkollat e Ligjit në Amerikën e Veriut

Burim i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ Kitroeff, Natalie (24 shkurt 2015). "The First Two Law Schools to Drop the LSAT Could Be Just the Beginning". Bloomberg Business. Marrë më 24 korrik 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "Admissions and Student Services" (PDF). American Bar Association. Marrë më 24 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "LSAC List of Law Schools". Arkivuar nga origjinali më 18 shtator 2011. Marrë më 23 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "National Conference of Bar Examiners, Bar Examination and Admissions Statistics". Arkivuar nga origjinali më 23 prill 2013. Marrë më 23 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b c Michael Simkovic & Frank McIntyre, The Economic Value of a Law Degree
 6. ^ Steven M. Davidoff, Debating, Yet Again, the Worth of Law School, N.Y. TIMES DEALBOOK, July 18, 2013
 7. ^ Dylan Matthews, Ignore the haters.
 8. ^ Jordan Weissmann, Is Law School a Good Deal After All?, THE ATLANTIC, July 19, 2013
 9. ^ Brian Leiter, Reflections on The Economic Value of a Law Degree and the Reactions to It, Brian Leiter's Law School Reports, July 30, 2013
 10. ^ United States Department of Labor, Bureau of Labor Statistics, Occupational Employment Statistics, Lawyers
 11. ^ Tableau, Who's got the Biggest Salary
 12. ^ a b c National Association for Law Placement