Jump to content

Doktor i Shkencave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Doktor i Shkencave ose Doctor of Sciences (ruse dhe ukrainase: доктор наук, fjalë për fjalë përkthehet si "Doktor i Shkencave" ) është një gradë e lartë e studimeve të doktoraturës e cila mund të fitohet pas gradës akademike Kandidat i Shkencave (kjo e fundit në Rusi dhe shumë vende të tjera post-sovjetike konsiderohet si ekuivalente me PhD-të lëshuara në vendet në të cilat grada Ph.D. nuk është grada më e lartë akademike).

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Doktor nauk u prezantua në Rusi në vitin 1819, u shfuqizua në vitin 1917, dhe u ringjall në BRSS , në vitin 1934.[1] Ky sistem në përgjithësi ishte miratuar nga BRSS/Rusia dhe shumë shtete post-sovjetike. Një shkallë më e ulët ishte "Kandidat i Shkencave" (kandidat nauk), e cila është afërsisht ekuivalente me gradën e doktoraturës kërkimore në vende të tjera. Kjo për herë të parë u prezantua në BRSS më 13 janar, 1934, me vendim të Këshillit të Popullor të Komisarëve të BRSS).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Leitenberg, Milton and Raymond A. Zilinskas (2012), The Soviet Biological Weapons Program: A History, Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 2012, Table 2.1.