Fëmijëria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ralph Hedley The tournament 1898.jpg

Fëmijëria është periudhë e zhvillimit të njeriut e cila fillon prej moshës së foshnjerisë, përkatësisht prej lindjes së foshnjes dhe zgjat deri në moshën e adoleshencës.[1] Koncepti i fëmijërisë u shfaq gjatë shekujve XVII dhe XVIII, veçanërisht nëpërmjet teorive arsimore (pedagogjike) të filozofit John Locke dhe fillimit të paraqitjes së hulumtimeve të para për fëmijët. [2] Duhet theksuar se deri në këtë periudhë, fëmijët shpesh shiheshin dhe konsideroheshin si versione të paplota të të rriturve ose si "njerëz të vegjël". [3] [4] Faktorë të ndryshëm gjatë periudhës së fëmijërisë mund të ndikojnë në formimin e qëndrimeve të një personaliteti të caktuar prandaj këtu shihet edhe rëndësia e njohjes dhe studimit sa më të gjithanshëm të kësaj periudhe të zhvillimit të njeriut. [3]

Nënfazat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sot ekzistojnë klasifikime të ndryshme lidhur me periodizimin e zhillimit të fëmijës. Sipas teorisë së Zhvillimit Kognitiv të Jean Piaget, fëmijëria përbëhet prej dy nënfazave:

  1. Faza paraoperative dhe
  2. Faza operative konkrete.

psikologjinë zhvillimore dhe psikologjinë fëmijënore, fëmijëria ndahet në disa faza e që janë:

  1. Fëmijëria e hershme (periudha e lojës),
  2. Fëmijëria e mesme (periudha e shkollës) dhe
  3. Adoleshenca (deri në periudhën e pubertetit).[1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Fëmijëria – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Pajazit Nushi:Leksikon i Psikologjisë, Vëllimi 1, (A - M), Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, Prishtinë, 2014, fq. 236.
  2. ^ Eddy, Matthew Daniel (2010). "'The Alphabets of Nature: Children, Books and Natural History, 1750-1800'". Nuncius (në anglisht). 25: 1–22.
  3. ^ a b Macmillan Dictionary for Students Macmillan, Pan Ltd. (1981), page 173. Retrieved 2010-7-15.
  4. ^ "Childhood definition and meaning". Collins Dictionary (në anglisht). Marrë më 2 shkurt 2019.