Jump to content

Puberteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Puberteti është procesi i ndryshimeve fizike me të cilat trupi i fëmijës bëhet një trup i rritur i aftë për riprodhim. Puberteti niset nga sinjale hormonale nga truri të gametet (vezët dhe testikujt). Në përgjigje, gonadet prodhojnë një shumëllojshmëri të hormoneve që stimulojnë rritjen, funksionin, ose transformimin e trurit, eshtrave, muskujve, gjakut, të lëkurës, e flokëve, zemrës, dhe organëve riprodhuese. Rritja përshpejtohet në gjysmën e parë te pubertetit dhe ndalon në përfundimin e pubertetit.

Në një kuptim të çuditshëm, puberteti si afat (rrjedh nga fjala latine puberatum (mosha e pjekurisë, burrëri)) i referohet ndryshimeve trupore e maturimit seksual në vend se aspektet psikosociale dhe kulturore të zhvillimit të adoleshentëve. Adoleshenca është periudha e tranzicionit, psikologjike dhe sociale në mes të fëmijërisë dhe të rritur. Adoleshenca kryesisht përputhet me periudhën e pubertetit, por kufijtë e saj janë më pak të saktë dhe ajo i referohet sa më shumë për karakteristikat psiko-sociale dhe kulturore të zhvillimit gjatë viteve të fatkeqësive si për ndryshimet fizike e pubertetit.Ne pubertet tek femrat fillojnë gjendrat seksuale te zhvillohen.Tek vajzat puberteti fillon 11-15 ndersa tek djemet 13-15.Tek vajzat fillojn dhe zhvillohen gjinjet ndersa tek djemet zeri behet me i thelle dhe i trashë

Dallimet në mes pubertetit të meshkujve dhe femrave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy nga dallimet më të rëndësishme në mes pubertetit të vajzave dhe djemve të pubertetit në moshën në të cilën ajo fillon, dhe steroid kryesore seksit të përfshira.

Edhe pse ka një gamë të gjerë të moshave normale, vajzat zakonisht fillojnë procesin e pubertetit në moshën 10 vjeçe, kurse djemtë në moshën e 12 vjeç. Vajzat zakonisht të plotë nga mosha 15-17, ndërsa djemtë e pubertetit zakonisht të plotë me rritjen e moshës 16-18. Lartësia përtej këtyre moshave është e pazakontë. Vajzat e arrijnë pjekurinë riprodhuese rreth 4 vjet pas ndryshimeve të parë fizike. Në kontrast pubertetit, djemve të përshpejtuar më ngadalë, por të vazhdojë të rritet për rreth 6 vjet pas ndryshimeve të dukshme të parë pubertal.

Për djem, një androgjen i quajtur testosteron është hormoni kryesor i seksit. Ndërsa testosteroni prodhon ndryshime të gjithë djem 'karakterizuar si virilization, një produkt të konsiderueshme të metabolizmit testosterone në meshkuj është estradiol, edhe pse nivelet e rritet më vonë dhe më ngadalë se në vajzat. Mashkull "gufon rritje" fillon edhe më vonë, përshpejton më ngadalë, dhe zgjat më shumë para se të siguresave epiphyses. Edhe pse djemtë janë mesatarisht 2 cm më të shkurtër se vajzat para se të fillojë puberteti, meshkujt rriten mesatarisht rreth 13 cm (5,2 inç), më shumë se femrat. Pjesa më e madhe e këtij ndryshimi seksit në lartësi të rritur është i atribuohen një fillim më vonë i gufon rritjes dhe një progresion të ngadalshme të përfundimit, një rezultat i drejtpërdrejtë i të rritet më vonë dhe të rriturve të ulta dhe nivelet mashkull e estradiol.

Hormoni që dominon zhvillim femra është quajtur estrogen estradiol. Ndërsa estradiol promovon rritjen e gjinjve dhe të mitrës, kjo është edhe hormon kryesor ngarje gufon pubertal rritjes dhe maturimit epiphyseal dhe nivelet closure. Estradiol rritet më parë dhe për të arritur nivele më të larta tek gratë se të burrat.

Fillimi i Pubertetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimin e pubertetit është i lidhur me pulsing lartë GnRH, e cila i paraprin rritje në hormonet seksuale, LH dhe FSH. Exogenous pulses GnRH shkaktojnë fillimin e pubertetit. Tumoreve të trurit të cilat rrisin prodhimin GnRH mund të çojë gjithashtu në pubertet parakohshme.

Shkaku i rritjes GnRH është i panjohur. Leptin mund të jetë shkaku i rritjes GnRH. Leptin ka receptorë në hypothalamus që sintetizon GnRH. 12 Individët të cilët janë të mangët në leptin dështojnë të iniciojnë pubertetit. Nivelet e leptin rritje me fillimin e pubertetit, dhe pastaj të bjerë në nivele të rritur, kur pubertetit është e përfunduar. Rritja e GnRH mund të shkaktohet nga gjenetikë. Një studim zbuloi se një mutacion në gjenet e kodimin e të dy B Neurokinin si dhe receptor B Neurokinin mund të ndryshojnë me kohën e pubertetit. Studiuesve hypothesized që Neurokinin B mund të luajnë një rol në rregullimin e sekretimit të Kisspeptin, një kompleksi përgjegjës për lirimin e drejtpërdrejtë të shkaktuar GnRH si dhe lirimin indirekt e LH dhe FSH.

Ndryshime fizike tek djemtë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Madhësia testikulare dhe funksioni

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Te djemt, zgjerimi testikular është manifestimi i parë fizike e pubertetit (dhe është quajtur gonadarche). Test në djem prepubertal pak ndryshim në madhësi prej rreth 1 viti e moshës në fillimin e pubertetit, mesatarisht rreth 2-3 cm në gjatësi dhe rreth 1,5-2 cm në gjerësi. Madhësia testicular vazhdon të rritet gjatë pubertetit, duke arritur në madhësinë maksimale të rritur rreth 6 vjet pas fillimit të pubertetit. Pas testikulat e djalit kanë zgjeruar dhe zhvilluar për rreth një vit, gjatë dhe pas gjerësia e bosht të penisit do të rritet dhe penisi glans dhe cavernosa korporata do të fillojë për të zgjeruar në përmasa të rritur. Ndërsa 18-20 cc është një madhësi mesatare të rritur, ka variacion të gjerë në madhësi testicular në popullata normale.

Test të ketë dy funksione kryesore: për të prodhuar hormonet dhe të prodhojë spermë. Qelizat Leydig prodhojnë testosterone, i cili nga ana prodhon shumicën e ndryshimeve mashkull pubertal. Pjesa më e madhe në rritje të indit testicular është ind spermatogenic (kryesisht Sertoli dhe qelizat Leydig). Spermë mund të zbulohen në urinë mëngjes e djemve më pas vitit të parë të ndryshimeve pubertal, dhe herë pas here më parë [redakto]. Në pjellorisë mesatare, të mundshme në djem të arrihet në 13 vjet e vjetër, por të fertilitetit të plotë nuk do të fitohet deri në 14-16 vitet e [citim moshës nevojshme].

Gjatë pubertetit, qese e herdheve një mashkull do të bëhet më të mëdha dhe të fillojnë të josh ose të ul receptorin e telefonit më poshtë trupit në krahasim me të deri të shtrënguar, për të përshtatur prodhimin e spermës ku testicles duhet një temperaturë të caktuar të jetë pjellore.

Qimet pubike shpesh shfaqen tek djemtë menjëherë pasi organet gjenitale fillojnë të rriten. Qimet fillimisht janë të dukshme në pjesen e barkut, bazën e penisit. Qimet e para janë të përshkruar si fazë 2. Faza 3 është arritur zakonisht brenda një 6-12 muajve, kur flokët janë shumë të jetë e vlefshme. Nga fazë 4, i qimeve të dendur të mbushur trekëndësh "pubike." Faza 5 lidhet me përhapjen e flokëve pubike për kofshët e lart ndaj kërthizë si pjesë e flokëve zhvillimin e barkut.

Flokët e trupit dhe fytyres

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në muajt dhe vitet pas pamjen e flokëve publike, zona të tjera të lëkurës, duke iu përgjigjur androgens mund të zhvillohet e flokëve androgenic. Sekuenca e zakonshme është: underarm (axillary) flokët, flokët perianal, flokët e sipërme të buzëve, sideburn (preauricular) flokët, flokët periareolar, dhe zona mjekrën. Si me shumicën e proceset biologjike të njeriut, kjo mënyrë të veçantë mund të ndryshojnë në mesin e disa individëve . Krahun, këmbën, gjoksit, barkut, dhe përsëri flokët të bëhen më të rëndë gradualisht. Ka një gamë të madhe në vlerë prej flokëve trupit në mesin e njerëzve të rritur, dhe dallime të mëdha në kohën dhe sasinë e rritjes së flokëve ndërmjet grupeve të ndryshme racore. [1] flokët e fytyrës është shpesh i pranishëm në fund të adoleshencës, por nuk mund të shfaqet deri më vonë në mënyrë të konsiderueshme. Qimet e fytyrës do të vazhdojë të marrë coarser, të errët dhe më të trashë për një tjetër 2-4 vite pas pubertetit. Disa njerëz nuk e zhvillojnë flokëve të plotë të fytyrës deri në 10 vjet pas përfundimit të pubertetit. Gjoks flokët mund të duken gjatë pubertetit apo vite pas. Jo të gjithë njerëzit kanë flokët gjoks.

Ndryshimi i zërit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nën ndikimin e androgens, kutia e zërit, ose laringu, rritet në të dy gjinitë. Kjo rritje është shumë më e shquar te djemtë, duke bërë që zëri mashkullit që të bjerë dhe të thellohet, nganjëherë befas por rrallë "mbi natën," në lidhje me një oktavë, sepse folds më të gjatë dhe të trashë zëshëm kanë një frekuencë më të ulët themelore. Para se pubertetit, fyt i djemve dhe vajzave është rreth po aq i vogël. Herë pas here, të ndryshuar zëri është i shoqëruar nga unsteadiness e shqiptim në fazat e hershme të zërave pastërvitur. Shumica e ndryshimit zë ndodh gjatë 3-4 fazën e pubertetit mashkull rreth kohës së rritjes kulmin. katran i plotë i rritur është arritur në një moshë mesatare prej 15 vjet. Kjo zakonisht paraprin zhvillimin e flokëve të rëndësishme e fytyrës nga disa muaj në vite.

Nga fundi i pubertetit, burra të rritur kanë eshtra rëndë dhe gati dy herë më shumë muskujve skeletik. Disa nga rritja e eshtrave (p. sh. gjerësi sup dhe nofulla) është shkaktonte më të madhe, duke rezultuar në një masë të ndryshme të formave mashkull dhe femër skeletik. Mesatare mashkull i rritur është rreth 150% i mases se trupit ligët e nje femre mesatare, dhe rreth 50% e trupit yndyrë.

Ky muskul zhvillon kryesisht gjatë fazave më vonë e pubertetit, dhe rritjen e muskujve mund të vazhdojë edhe pas djemtë janë biologjikisht të rritur. Kulmin e gufon ashtuquajtur "forcë", norma e rritjes muskujve, është arritur rreth një vit pas një mashkull përvojat kulmin norma e rritjes së tij.

Shpesh, jastek yndyrë e gjirit mashkull indeve dhe nipples mashkull do të zhvillojnë gjatë pubertetit, nganjëherë, sidomos në një gji, kjo bëhet më e dukshme dhe është quajtur gynecomastia. Kjo zakonisht nuk është një fenomen i përhershëm.

Ndryshime fizike te vajzat

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenja e parë fizike e pubertetit tek vajzat është zakonisht një firmë, gungë e tenderit në qendër të areoles e një ose te të dy zemrat, ndodhin mesatarisht në moshen 10,5 vjeç. Kjo është e përmendur si thelarche. Me vënie në skenë e përdorur gjerësisht Taner e pubertetit, kjo është faza 2 e zhvillimit të gjirit (faza 1 është një banesë, të gjirit prepubertal). Brenda gjashtë në 12 muaj, ënjtje ka filluar në mënyrë të qartë në të dy anët, zbutur, dhe mund të ndihet dhe shihet shtrirë përtej kufijve të areolae. Kjo është faza 3 e zhvillimit të gjirit. Nga një tjetër 12 muaj (faza 4), e zemrat po i afrohen madhësisë pjekur dhe formë, me areolae dhe papillae formimin e një grumbull gurësh të mesme. Në më të gra të reja, ky grumbull gurësh zhduket në relievit të gjirit të pjekur (faza 5), edhe pse nuk ka variacion aq shumë në madhësi dhe forma e gjinjve të rritur që fazat e 4 dhe 5 nuk janë gjithmonë të identifikueshme veçmas.

Gjakderdhje e parë menstruale është referuar si menarche, dhe zakonisht ndodh rreth dy vjet pas thelarche. Mosha mesatare e vajzave është menarche në vitet 11,75. Ora midis periudhave menstruale (menstruacione) është jo gjithmonë të rregullt në dy vitet e para pas menarche. Ovulacion është e nevojshme për të pjellorisë, por mund ose nuk mund të shoqërojnë menstruacione më të hershme. Në vajzave postmenarchal, rreth 80% e cikleve u anovulatory në vitin e parë pas menarche, 50% në vitit të tretë dhe 10% në vitin e gjashtë. Fillimi i ovulacionit menarche pasi nuk është e pashmangshme. Një përqindje të lartë të vajzave me shkelje të vazhdueshme në ciklin menstrual disa vitesh nga menarche do të vazhdojë të ketë shkelje të zgjatur dhe anovulation, dhe janë në rrezik të lartë për të reduktuar pjellorisë. Moshë martese është përdorur për të caktuar arritjen e fertilitetit.

Koha e fillimit të pubertetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përcaktimi i fillimit të pubertetit varet nga perspektiva (p. sh., hormonal kundrejt fizike) dhe qëllimin (vendosjen e standardeve të popullatës normale, kujdesin klinik të individëve në fillim ose në fund të pubescent, etj.). Definicioni më i zakonshëm që përdoret për fillimin e pubertetit është e ndryshimeve fizike për [citim të një personi organ nevojshme]. Këto ndryshime fizike janë shenjat e para të dukshme të nervoz, hormonal, dhe ndryshimet gonadal funksion.

Mosha në të cilën puberteti fillon ndryshon midis individëve zakonisht, fillon në mes moshes 10-13. Mosha në të cilën fillon pubertetit është prekur nga të dy faktorët gjenetik dhe nga faktorë të mjedisit të tilla si shtet ushqyese dhe rrethanat shoqërore. Një shembull i rrethanave sociale është efekti Vandenbergh, një femër të mitur që ka ndërveprim të rëndësishme me meshkujt do të hyjë në pubertet më herët se sa femra të miturit të cilët nuk janë overexposed shoqërore për meshkujt e rritur.

Mosha mesatare në të cilën fillon pubertetit mund të ndikohen nga raca si. Për shembull, mosha mesatare e menarche në popullsi të ndryshme të anketuar ka shkonin 12-18 vjet. Fillim të hershme mesatare e pubertetit është për vajzat afrikano-amerikan dhe fillimin e fundit për popullsinë mesatare të lartë jetesës lartësi në Azi. Megjithatë, shumë e moshës mesatare të lartë të reflektuar kufizimet ushqyese më shumë se dallimet gjenetike dhe mund të ndryshojë brenda disa breza me një ndryshim thelbësor në dietë. Mosha mesatare e menarche për një popullsi mund të jetë një tregues i proporcioni i vajzave undernourished në të popullsisë, dhe gjerësinë e përhapjes mund të pasqyrojë pabarazi e pasurisë dhe të shpërndarjes së ushqimit në një popullsi.

Hulumtuesit kanë identifikuar një moshë më parë të fillimit të pubertetit. Megjithatë, ata kanë bazuar konkluzionet e tyre në një krahasim i të dhënave nga 1999 me të dhënat nga 1969. Në shembullin më parë, popullsia Mostra është bazuar në një mostër të vogël të vajzave të bardhë (200, nga Britania). Më vonë studimi i identifikuar si pubertet si ndodh në 48 % të vajzave afrikano-amerikan nga mosha nëntë, dhe 12% e vajzave të bardhë me atë moshë.

Ndryshim historik

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosha mesatare në të cilën fillimin e pubertetit ndodh ka rënë ndjeshëm që nga viti 1840. I referohen kësaj rënie si "prirje laike". Në çdo dekadë 1840-1950 ka pasur një rënie prej katër muajsh në mosha mesatare e menarche midis femrave të Evropës Perëndimore. Në Norvegji, vajza lindur ne 1840 kishin menarche e tyre në një moshë mesatare prej 17 vjetësh. Në Francë mesatare në 1840 ishte 15,3 vjet. Në Angli mesatare në 1840 ishte 16,5 vjet. Në Japoni në rënie ndodhi më vonë dhe ishte atëherë më të shpejtë: 1945-1975 në Japoni ka pasur një rënie prej 11 muajsh për dekadë.

Një studim në Danimarkë 2006 gjeti se pubertetit, siç dëshmohet nga të zhvillimit të gjirit, ka filluar në një moshë mesatare prej 9 vjet dhe 10 muaj, një vit më parë se kur një studim të ngjashëm është kryer në 1991. Shkencëtarët besojnë se fenomeni mund të lidhet me trashje apo ekspozimit ndaj kimikateve në zingjirin e ushqimit, dhe është vënë në rrezik më të madh vajzat afatgjatë të kancerit të gjirit.

Ndikimi i faktorëve gjenetik dhe mjedisor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studime të ndryshme kanë gjetur efekte direkte gjenetike në llogari për të paktën 46 % e variacionit të kohën e pubertetit në popullsive edhe-ushqyer. Shoqata gjenetike e kohës është më e fuqishme në mes nëna dhe vajza . Gjenet ndikojnë në kohën e veçanta nuk janë njohur ende. Në mesin e kandidatëve është një receptorit androgen gjen.

Hulumtuesit kanë hypothesized se fillimin e hershme pubertetit mund të shkaktohet nga disa produkte që përmbajnë estrogjenit kujdes flokët ose placentë, dhe nga kimikatet e caktuara, përkatësisht phthalates, të cilat përdoren në kozmetikë shumë, lodra, dhe plastike të ushqimit.

Në qoftë se faktorët gjenetik përbëjnë gjysmën e variacionit të kohës pubertal, faktorët e ambientit janë të rëndësishme në mënyrë të qartë si. Një nga efektet e parë mjedisor është vërejtur që ndodh në pubertet më vonë fëmijët e ngritur në lartësi më të mëdha. Më i rëndësishëm i ndikimeve mjedisore është e qartë të ushqyerit, por një numër i të tjerëve, janë identifikuar të gjitha të cilat ndikojnë në kohën e pubertetit femra dhe menarche më të qartë se sa moshë e pjekurisë seksuale mashkullore.

Hormonet dhe steroidet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk ka shqetësim teorik, dhe dëshmi të kafshëve, që hormonet e mjedisit dhe kimikateve mund të prekë aspekte të zhvillimit të paralindjes apo paslindjes seksuale të njerëzve. Sasi të mëdha të estrogjene metabolized incompletely dhe progestagens nga produktet farmaceutike janë excreted në sistemet e kanalizimit e qyteteve të mëdha, dhe janë nganjëherë detektueshëm mjedisin. steroid Sex janë përdorur ndonjëherë në kafshët bujqësore, por kanë qenë të ndaluar në prodhimin e mishit të pulave për 40 vjet. Edhe pse ligjet bujqësore rregullojnë të përdorni të minimizojnë konsumin e aksidentale të njeriut, rregullat janë kryesisht vetë në fuqi në Shtetet e Bashkuara. ekspozimit të rëndësishme të një fëmije të hormoneve apo substancave të tjera që aktivizuar estrogjenit ose androgen receptorët mund të prodhojë disa ose të gjitha ndryshimet e pubertetit.

Vështirë për të zbuluar si një ndikim në moshë e pjekurisë seksuale janë më të diffusely shpërndarë kimikatet e mjedisit si PCBs (bifanileve bifenileve), i cili mund të lidhet dhe shkaktojnë receptorët e estrogjenit.

gradë më e dukshme e pubertetit të pjesshëm nga ekspozimi direkt nga fëmijët e vegjël në sasi të vogël por të rëndësishëm të steroid seksi farmaceutike nga ekspozimi në shtëpi mund të zbulohen gjatë vlerësim mjekësor për pubertetit të parakohshëm, por efekte të butë dhe ekspozimi tjera të mundshme nuk do të përshkruara më lart.

Bisphenol A (BPA) është një kimike që përdoren për të bërë plastike, dhe është përdorur shpesh për të bërë shishe fëmijën, shishe uji, pajisje sportive, pajisjeve mjekësore, dhe si një shtresë në ushqim dhe kanaçe pije. Shkencëtarët janë të shqetësuar për efektet e sjelljes BPA-së në fetuses, foshnjat, fëmijët dhe në nivelet e ekspozimit aktual për shkak se ajo mund të ndikojnë në gjëndër prostatë, gjëndër e qumështit, dhe të çojë në pubertet në fillim të vajzave. BPA mimics dhe ndërhyn me veprimin e-estrogjenit riprodhimit të një rregullatori të rëndësishme dhe të zhvillimit. Ajo leaches nga plastike në lëngje dhe ushqime, si dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) gjeti sasi të matshme të BPA në organet e më shumë se 90 për qind të popullsisë amerikane studiuar. Intakes vlerësuar lartë BPA përditshme të ndodhin tek foshnjat dhe fëmijët. Shumë shishe plastike baby përmbajnë BPA, dhe BPA ka më shumë gjasa për të kulloj nga plastike kur temperatura e tij është rritur, si kur një warms një shishe fëmijë ose warms up ushqimit në mikrovalë.

Faktorët ushqyes

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faktorët ushqyese janë faktorët më të fortë dhe më të qartë mjedisore që ndikojnë në kohën e pubertetit. Vajzat janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj rregullimit ushqyese, sepse ata duhet të kontribuojnë të gjithë mbështetjen ushqyese për një fetusit në rritje. kalorive të tepërta (përtej rritjes dhe kërkesat e aktivitetit), janë pasqyruar në shumën e yndyrë trupit, të cilat sinjale të trurit disponueshmërinë e resurseve për fillimin e pubertetit dhe pjellshmërisë.

Shumë prova tregojnë se për shumicën e shekujve të fundit, dallimet ushqimore llogariten për shumicën e variacionit të kohës pubertal në popullsi të ndryshme, e edhe në mesin e klasave sociale në popullatën e njëjtë , të gjithë botën e fundit në rritje të konsumit të proteinave të kafshëve, ndryshime të tjera në të ushqyerit, dhe rritet në fëmijërinë e trashje kanë rezultuar në rënie moshat e pubertetit, kryesisht në ato me popullsi të moshës më të lartë të mëparshme. Në popullsi shumë sasinë e ndryshimi i atribuohet të ushqyerit është duke u pakësuar.

Edhe pse të energjisë në dispozicion dietike (kalorive të thjeshtë) është ndikimi më i rëndësishëm dietë në kohën e pubertetit, cilësia e dietës luan një rol po ashtu. intakes Ulët proteina dhe fibra të lartë intakes dietik, siç ndodhë me dietat tipike vegjetarian, janë të lidhur me fillimin më vonë dhe ecurinë e ngadalshme të pubertetit femra.

Stresi dhe faktorët shoqërorë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa nga ndikimet e mjedisit që kuptohen pak në kohën e pubertetit, janë sociale dhe psikologjike. Në krahasim me efektet e gjenetikë, ushqimi, dhe shëndetin e përgjithshme, ndikimet shoqërore janë të vogla, duke i shtyrë koha nga disa muaj në vend se vjet. Mekanizmat e këtyre efekteve sociale janë të panjohur, edhe pse një shumëllojshmëri të proceseve fiziologjike, duke përfshirë pheromones, janë sugjeruar bazuar në hulumtimet e kafshëve.

Pjesa më e rëndësishme e mjedisit psikosocial të fëmijës është i familjes, dhe shumica e hulumtimit ndikimit shoqëror ka hetuar veçoritë e strukturës së familjes dhe funksion në raport me më parë ose më vonë pubertet femër. Shumica e studimeve kanë raportuar se menarche mund të ndodhë disa muaj më parë në vajzat e lartë e stresit familjet, të cilëve prindërit mungojnë gjatë fëmijërisë së tyre të hershme, të cilët kanë një njerk në shtëpi, të cilët janë subjekt i abuzimit seksual të zgjatur në fëmijëri, ose që janë miratuar nga një vend në zhvillim në moshë të re. Në anën tjetër, menarche mund të jetë pak më vonë, kur një vajzë të rritet në një familje të madhe me një të pranishëm babai biologjik.

Shumica e këtyre efekteve raportuar sociale janë të vogla dhe të kuptuarit tonë është i paplotë. Shumica e këtyre "efekte" janë shoqatat e shpallur nga vrojtimet statistikore epidemiologjike. shoqatat e Statistikave nuk janë domosdoshmërisht shkakor, dhe një shumëllojshmëri të covariables dhe shpjegime alternative mund të imagjinuar. Efektet e tilla përmasave të vogla nuk mund të konfirmohet ose hedhur poshtë për çdo fëmijë individual. Për më tepër, interpretimet e të dhënave janë politikisht të diskutueshëm për shkak të lehtësia me të cilën ky lloj hulumtimi mund të përdoret për mbrojtje politike. Akuzat e paragjykimit të bazuar në agjendën politike ndonjëherë të shoqëruar kritika shkencore.

Në një kuptim të përgjithshëm, përfundimi i pubertetit paraqet edhe përfundimin e pjekurisë riprodhuese. Kriteret për përcaktimin e konkluzionit mund të ndryshojnë për qëllime të ndryshme: arritjen e aftësisë për të riprodhuar, arritjen e lartësisë maksimale të zhvillimit fizik, madhësia maksimale gonadale, apo nivele të rritura të hormoneve seksuale. Lartësia maksimale e zhvillimit trupor është arritur në një moshë mesatare prej 15 vjet për një vajzë mesatare dhe 18 vjet për një djalë mesatare. Pjekuria potenciale seksuale zakonisht i paraprin përfundimit të zhvillimit fizik nga 1-2 vjet për vajza dhe 3-4 vjet për djem. Faza 5 zakonisht paraqet zhillimin maksimal gonadal dhe nivelet e rritura të hormoneve.

  • Colburn, T., Dumanoski, D. and Myers, J.P. Our Stolen Future, 1996, Plume: New York.
  • Ducros, A. and Pasquet, P. "Evolution de l'âge d'apparition des premières règles (ménarche) en France". Biométrie Humaine (1978), 13, 35–43.
  • Gluckman PD, Hanson MA (2006). "Evolution, development and timing of puberty". Trends in Endocrinology and Metabolism (në anglisht). 17 (1): 7–12. doi:10.1016/j.tem.2005.11.006. PMID 16311040. S2CID 26141301.
  • Herman-Giddens ME, Slora EJ, Wasserman RC, Bourdony CJ, Bhapkar MV, Koch GG, Hasemeier CM (1997). "Secondary sexual characteristics and menses in young girls seen in office practice: a study from the Pediatric Research in Office Settings network". Pediatrics (në anglisht). 99 (4): 505–12. doi:10.1542/peds.99.4.505. PMID 9093289. Newer data suggesting that lower age thresholds for evaluation should be used.
  • Plant TM, Lee PA, eds. The Neurobiology of Puberty. Bristol: Society for Endocrinology, 1995. Proceedings of the latest (4th) International Conference on the Control of the Onset of Puberty, containing summaries of current theories of physiological control, as well as GnRH analog treatment.
  • Sizonenko, PC. Role of sex steroids during development—integration Arkivuar 4 korrik 2013 tek Wayback Machine. in Bourguignon, Jean Pierre & Tony M. Plant. The Onset of Puberty in Perspective: Proceedings of the 5th International Conference on the Control of the Onset of Puberty, Held in Liège, Belgium, 26–28 September 1999. Elsevier. Amsterdam & New York 2000. ISBN 0-444-50296-3. pp 299–306.
  • Tanner JM, Davies PS (1985). "Clinical longitudinal standards for height and height velocity for North American children". The Journal of Pediatrics (në anglisht). 107 (3): 317–29. doi:10.1016/S0022-3476(85)80501-1. PMID 3875704. Highly useful growth charts with integrated standards for stages of puberty.
  • Terasawa E, Fernandez DL (2001). "Neurobiological mechanisms of the onset of puberty in primates". Endocrine Reviews (në anglisht). 22 (1): 111–51. doi:10.1210/edrv.22.1.0418. PMID 11159818.
  • "Research shows how evolution explains age of puberty", ScienceDaily, December 1, 2005