Shëndeti mendor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ilustrim konceptual i shëndetit mendor
Ka çrregullime emocionale që prekin ata që ushtrojnë pushtet në cilëndo nga format e tij, ndër të cilat spikat sindroma hubris, megalomania, hamartia ose narcisizmi.

Shëndeti mendor ose Higjiena mendore është niveli i mirëqenies psikologjike ose mungesa e sëmundjes mendore. Më konkretisht është gjendja e dikujt që "funksionon në një nivel të kënaqshëm të rregullimit emocional dhe të sjelljes". [1] Nga këndvështrimi i psikologjisë pozitive ose të holizmit, shëndeti mendor mund të përfshijë aftësinë e një individi për të shijuar jetën dhe për të krijuar një ekuilibër midis aktiviteteve të jetës dhe përpjekjeve për të rritur aftësinë psikologjike. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), shëndeti mendor përfshin "mirëqenien subjektive, vetë-efikasitetin e perceptuar, autonominë, kompetencën, varësinë ndër-gjeneruese dhe vetë-aktualizimin e potencialit intelektual dhe emocional të dikujt". [2] OBSH shprehet më tej se mirëqenia e një individi është e përfshirë në realizimin e aftësive të tyre, përballimin e streseve normale të jetës, punës prodhuese dhe kontributit për komunitetin e tyre. [3] Dallimet kulturore, vlerësimet subjektive dhe teoritë profesionale konkurruese të gjitha ndikojnë në mënyrën se si njeriu e përcakton "shëndetin mendor". [4]

Shëndeti mendor dhe sëmundja mendore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas UK Surgeon Journal (1999), shëndeti mendor është kryerja e suksesshme e funksionit mendor, duke rezultuar në aktivitete prodhuese, përmbushje të marrëdhënieve me njerëzit e tjerë dhe sigurimin e aftësisë për t'u përshtatur ndaj ndryshimit dhe përballimit të fatkeqësive. Termi sëmundje mendore i referohet kolektivisht të gjitha çrregullimeve mendore të diagnostikueshme - kushteve shëndetësore të karakterizuara nga ndryshime në të menduar, gjendje shpirtërore ose sjellje të lidhura me shqetësimin ose funksionimin e dëmtuar. [5] Shëndeti mendor dhe sëmundja mendore janë dy koncepte të vazhdueshme. Njerëzit me shëndet mendor optimal gjithashtu mund të kenë një sëmundje mendore, dhe njerëzit që nuk kanë sëmundje mendore gjithashtu mund të kenë një shëndet të dobët mendor . [6]

Problemet e shëndetit mendor mund të shfaqen për shkak të stresit, vetmisë, depresionit, ankthit, problemeve të marrëdhënies, vdekjes së një të dashuri, mendimeve të vetëvrasjeve, pikëllimit, varësisë, ADHD, vetë-dëmtimit, çrregullimeve të ndryshme të humorit, ose sëmundjeve të tjera mendore të shkallëve të ndryshme, si dhe aftësi të kufizuara në të nxënë. [7] [8] Terapistët, psikiatrit, psikologët, punonjësit socialë, mjekët e infermierisë ose mjekët e familjes mund të ndihmojnë në menaxhimin e sëmundjeve mendore me trajtime të tilla si terapi, këshillime ose ilaçe.

Psikologët dhe punëtorët socialë luajnë role shumë të rëndësishme në fusha të ndryshme të shëndetit mendor, përfshirë ato të menaxhimit të çështjeve, avokimit, administratimit dhe shërimit. Funksionet kryesore të një psikologu, punonjësi social ose psikiatri janë promovimi, parandalimi, trajtimi dhe rehabilitimi. Psikologët dhe punonjësit social gjithashtu mund të praktikojnë edhe forma ose qasje të tilla si:

 • Këshillimi dhe psikoterapia
 • Menaxhimi i çështjeve dhe shërbimet mbështetëse
 • Ndërhyrja në krizë
 • Psikoedukimi
 • Rehabilitimi dhe shërimi psikiatrik
 • Koordinimi dhe monitorimi i kujdesit
 • Menaxhimi / administrimi i programit
 • Programi, politika dhe zhvillimi i burimeve
 • Hulumtimi dhe vlerësimi

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "mental health". WordNet Search. Princeton university. Marrë më 4 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "The world health report 2001 – Mental Health: New Understanding, New Hope" (PDF). WHO. Marrë më 4 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Mental health: strengthening our response". World Health Organization. gusht 2014. Marrë më 4 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Mental Health". medlineplus.gov. Marrë më 2019-11-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Mental Disorders". medlineplus.gov. Marrë më 2019-11-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "What is Mental Health and Mental Illness? | Workplace Mental Health Promotion". Workplace Mental Health Promotion. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2018. Marrë më 21 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Practicing Effective Prevention". Center for the Application of Prevention Technologies. Substance Abuse and Mental Health Services Administration. 11 janar 2016. Arkivuar nga origjinali më 5 shtator 2015. Marrë më 21 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Kitchener, Betty; Jorm, Anthony (2002). Mental Health First Aid Manual (bot. 1st). Canberra: Center for Mental Health Research, Australian National University. fq. 5. ISBN 978-0-7315-4891-0. OCLC 62228904. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]