Fëmija

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fëmijë shqiptarë

Një fëmijë është një qenie njerëzore në periudhën e saj zhvillimore ndërmjet lindjes dhe moshën e pjekurisë (që përfshin të ri-lindur foshnje, fëmijë të vegjël ...).

Fëmija është gjithashtu një përshkrim të asaj prejardhje, gjenealogjik ose simbolike.

Fëmijë është edhe një shtet, fuqi kundër shtetit prind, dhe rritur paraprake.

Etimologjia[redakto | përpunoni burim]

Fjala vjen nga Foshnjat fëmijët latinisht (në, private, për të folur) dhe do të thotë, në Romakëve, "të cilët nuk flasin". Konceptet e fëmijërisë dhe vlerat janë të lidhura me të kenë evoluar nga kohët e lashta sot, si civilizimeve, klasa sociale dhe prejardhje dhe personalitete të prindërve.

Vini re se termi i mitur ka qenë riparaqiti nga Lacan për t'iu referuar "fëmijë para se fjala" dhe tani janë dy nocione aq dukshëm.

Fëmija dhe gjinia[redakto | përpunoni burim]

Fëmijës në fjalë i referohet edhe një individi femër apo mashkull. Një fëmijë femër mund të quhet edhe vajzë dhe grua e re apo meshkuj burrë dhe një djalë, atëherë një djalë (i biri) dhe një njeri i ri apo adoleshencë.

Psikologjia[redakto | përpunoni burim]

Nga pikëpamja biologjike, fëmija do të thotë një qenie njerëzore para moshës së riprodhimit, që do të thotë se ai mund të kthehet fëmijë.

Fizikisht, zhvillimin dhe rritjen e fëmijës mbetet më shumë ose më pak të vazhdueshëm, por pak organe gjenitale përkatëse, të cilat nuk janë ende pjekur, ose aspektet fiziologjike e identitetit seksual. Me fjalë të tjera, djemtë dhe vajzat kanë një rritje dhe zhvillim afërsisht të krahasueshme në lidhje me formën, madhësinë, muskulaturë, etj.

Zhvillimi dallim ndodh kryesisht gjatë pubertetit, tranzicioni në këtë shtet e fëmijës për të rritur, shënoi me aktivizimin e hormoneve të lidhura me riprodhimin (kryesisht Testosterone për meshkujt, estrogjenit dhe progesterone për gratë). Tajitje e këtyre hormoneve do të shkaktojë një rritje çurg dhe gjithashtu autorizon maturimit të traktit riprodhues, por edhe zhvillimin e flokëve, një ndryshim në timbër vokale, etj.

Fazat e fëmijërisë[redakto | përpunoni burim]

Ata nuk janë të përcaktuar qartë sepse ato varen nga koha, vendi dhe disiplina kur ato janë përdorur.

Evropë, atje janë zakonisht : porsalindur (nga 0 deri 28 ditë) dhe foshnjore (28 ditë për 2 vjet) dhe fëmijët (2 deri në 6 vjeç) dhe fëmijërinë e vetë prej 6 deri 12 vjet. Në Shtetet e Bashkuara, termi fëmija zbatohet për individët nga 3 vjet deri në 7 vjet, 8-13 vite konsiderohen si para-adoleshentët (ky ndryshim është përdorur ndonjëherë në Evropë.

Psikikë[redakto | përpunoni burim]

psikologji, ne studimin e zhvillimit e psikologjinë e fëmijës.

Nga Frojdi identifikon fazat që lidhen me simbolizmin e seksualitetin foshnjor. Ata janë në rregull : faza orale, faza anale, faza phalique, faza latente dhe faza e gjenitale.

Pastaj shumë psikologë do të ndryshojë këtë imazh vendosjen e parë të disqet dhe teoritë e papjekur e zhvillimit psikologjik të fëmijëve. Shembujt përfshijnë René Spitz, i cili ka theksuar nevojën e fëmijës relacionale nga një moshë të re, ose Donald Winnicott Melanie Klein i cili më vonë do të jetë i parë që propozoj një teori e zhvillimit psikologjik nga lindja. Mund të përmendim edhe Françoise Dolto i cili ndër të tjera publikuar ekzistenca e fëmijës si një person (ose objekt) që nga lindja.

Zhvillimi kognitiv[redakto | përpunoni burim]

Asimilimi sipas Piazhesë, është proces i zhvillimit kognitiv. Fëmijët janë duke mësuar të përdorin simbole dhe përfaqësime mendore të botës. Fëmijët gjejnë kënaqësi duke lozur me lojra apo objekte dhe duke i atribuar këtyre role të caktuar në lojën e tyre. Ky koncept quhet animizëm dhe është një proces i atribuimit të karakteristikave të gjallesave dhe objekteve pa shpirt si p.sh. fëmijët e vegjël besojnë se dielli natën fle.

Njohje ligjore[redakto | përpunoni burim]

Në ligj, një person i cili nuk është një i rritur është quajtur vogla. Në shumë vende limit është 18. Në Shqipëri, ligji siguron mbrojtje më të madhe për të miturit. Ai ekziston në këtë vend një "Drejtësi për fëmijë" Gjyqtari i ri gjykatës është përgjegjës për mbrojtjen e të miturve dhe të rinjtë deri në moshën 21.

Pediatria është degë e mjekësisë që kanë të bëjnë me shëndetin e fëmijëve.

Kuptim te veçante[redakto | përpunoni burim]

Fjala fëmijë është përdorur në shtetet transaksionare vetja analiza. Nuk është një mënyrë e modës relacionale komplementare të papajtueshme me prind dhe mënyra të rritur.

Fëmijëria është autobiografi e Nathalie Sarraute. Libri i shkruar në formën e një dialogu midis Nathalie Sarraute dhe dyfishtë që garanton vërtetësinë e tregimit të tij me pyetjet e tij, paralajmërimet e tij.