Pediatria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pediatri është degë e mjekësisë që merret me kujdesin mjekësor të foshnjeve, fëmijëve, dhe adoleshentët. Limit të sipërm moshës pacientëve të tilla varion nga mosha 12-21, në varësi të vendit. Një mjek që eshte specializuar në këtë fushë, njohur si një pediatër.Fjala pediatri dhe cognates saj do te thotë shërues të fëmijëve, ata rrjedhin nga dy fjalë greke: παῖς (Pais fëmijës =) dhe ἰατρός (iatros mjek apo shërues =).

Në vendet të ndryshme ekzistojnë pediatër përkatës dhe zakonisht janë të preferuar. Nuk mund të kete një ndryshim të vogël kuptimor: në SHBA, një pediatër (spelling US) shpesh është një mjek i kujdesit primar i specializuar per fëmijë, kurse në Commonwealth një pediatri (spelling British) në përgjithësi është një specialist mjekësor primar jo në praktikën e përgjithshme. Për hollësi të mëtejshme, shih diskutimin më të gjerë dhe kuptimet e ngushta e mjek.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Europë në shekujt e shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, një numër i fëmijëve u gjetur spitale.U themeluan për foundlings dhe fëmijët e varfër të tjera (zakonisht paligjshëm), spital fjalë në këtë kontekst mund të përkthehet më mirë si bujtinë. Shembuj të këtyre janë fëmijë i gjetur Spitalit të Londrës, e themeluar në 1739 nga Coram kapiteni det filantropike, Thomas (që ende mbijeton si Coram Thomas Fondacioni për Fëmijët), dhe madje edhe të vjetra bujtinë des Enfants-trouvés (1674-1838) në Paris (frëngjisht = Fondacionet bujtinë për Fëmijë, Foundlings dmth). Nuk ishte një veprim gradual të institucioneve të gjetur të ndara posaçërisht për fëmijët e sëmurë, pjesërisht për të shmangur ekspozuar ata të rriturit në spitale të rritur.

Në botën perëndimore, e parë në spital pediatrik është pranuar përgjithësisht des Enfants Hôpital Malades (frëngjisht = Spitali për Sick Children), u hap në Paris, në qershor 1802 në vendin e një jetimore mëparshme. [3] Prej fillimit të saj, kjo e famshme spital pacientët e pranuar deri në moshën pesëmbëdhjetë vjet, [1] dhe vazhdon sot e kësaj dite si ndarja pediatrik të Necker-Enfants Malades Spitali, e krijuar në 1920 nga bashkimi me Spitali i afërt fizikisht Necker, themeluar në vitin 1778 për të rriturit.

Gradualisht ky shembull u pasua vetëm në vendet e tjera evropiane. Charité (themeluar një spital në 1710) në Berlin themeluar një pavijon të veçantë Pediatrik në 1830, pasuar nga institucionet e ngjashme në Shën Petersburg, në 1834, dhe në Vjenë dhe Breslau (tani Wroclaw), të dyja në 1837. Anglisht-bota flet pritur deri në 1852 për spitalin pediatrik të parë të saj, Spitalin për Sick Children, Great Ormond Street, rreth pesëdhjetë vjet pas themelimit të adash saj në Paris. Në SHBA, institucionet e para të ngjashme ishin femije Spitali i Filadelfias, e cila u hap në në 1855, dhe pastaj Spitali i Bostonit për fëmijë (1869).

Dallimet në mes të rriturve dhe pediatrik mjekësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pediatri ndryshon nga mjekësi rritur në shumë aspekte [5]. Dallimet e dukshme Madhësia e trupit paralleled nga ndryshimet maturational. Trupit të vogël të një i mitur ose neonate është në thelb e ndryshme physiologically nga ajo e një të rrituri. Defektet kongjenitale, grindje gjenetik, dhe çështjet e zhvillimit janë me interes më të madh për të pediatrit shpesh se sa ata janë të mjekëve të rritur.

Trajtimi i një fëmijë nuk është trajtuar si një i rritur miniaturë. Një ndryshim i madh në mes të fëmijëve dhe të rriturve është ilaçi që fëmijët janë të mitur dhe, në shumicën e juridiksioneve, nuk mund të marrë vendime për veten e tyre. Çështjet e kujdestarisë, intimitet, përgjegjësi ligjore dhe pëlqimin e informuar duhet gjithmonë të konsiderohet në çdo procedurë pediatrik. Në një kuptim, pediatër shpesh duhet të trajtojnë prindërit dhe nganjëherë, familja, në vend se vetëm të fëmijës. Adoleshentët janë në klasën e tyre ligjore, të drejtat që kanë të vendimeve të tyre të kujdesit shëndetësor në rrethana të caktuara vetëm ....

Trajnimi i Pediatricians[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trajnimi i pediatricians ndryshon në mënyrë të konsiderueshme në të gjithë botën. Artikulli kryesor: Arsimi mjekësore dhe Mjek

Si praktikues të tjera mjekësore, pediatër të fillojë trajnimi i tyre me një hyrje të nivelit arsimor mjekësore: një kurs të nivelit terciar, të ndërmarra në një shkollë mjekësore bashkangjitur në një universitet. Një kurs i tillë të çon në një shkallë mjekësore.

Në varësi të juridiksionit dhe universitare, një kurs mjekësor mund të jetë ose diplomë universitare ose pasuniversitare-hyrje-hyrje. Ish zakonisht merr pesë apo gjashtë vjet, dhe ka qenë e zakonshme në Commonwealth. Hyrje të diplomuar-kurse hyrje (si në SHBA), zakonisht zgjasin katër ose pesë vjet, kanë përfunduar më parë një vizitë tre ose katër-vjeçar shkallë universitare, zakonisht por nuk do të thotë gjithmonë në shkencat. Diplomuarve Mjekësore të mbajë një shkallë specifike të vendit dhe universitetit në dhe nga cilën ata u diplomua. Kjo shkallë kualifikohet që të bëhej mjek i licencuar ose të regjistruar sipas ligjeve të atij vendi të veçantë, dhe nganjëherë të disa vendeve, në varësi të kërkesave për "stazhit" ose "regjistrimin e kushtëzuar".

Brenda Shtetet e Bashkuara, mjeku gjithashtu përshkruan termi bartësve të Osteopathic Doktor i Mjekësisë (DO) shkallë. Për informacion të mëtejshëm mbi Osteopathic Mjekësisë, shih hyrja në krahasim i MD dhe NUK në SHBA.

Ndërmarrja e më tej duhet të pediatrit të trajnimit në fushën e tyre të zgjedhur. Kjo mund tė marrė nga tre te gjashtë ose më shumë vjet, (në varësi të juridiksionit dhe shkallën e specializimit). Trajnimi pas-universitare për një mjek i kujdesit parësor, duke përfshirë kujdesin primar pediatër, është në përgjithësi jo aq të gjatë sa për një spital me bazë specialist.

Në shumicën e juridiksioneve, hyrje-diplomave të nivelit janë të zakonshme për të gjitha degët e profesionit mjekësor, por në disa juridiksione, specializimin në pediatri mund të fillojë para përfundimit të kësaj mase. Në disa juridiksione, trajnim pediatrik është nisur menjëherë pas përfundimit të hyrjes-trajnimit nivel. Në juridiksione të tjera, mjekët i vogël mjekësore duhet generalist Ndërmarrja (unstreamed) trajnimin për një numër vitesh para fillimit pediatrik (apo ndonjë tjetër specializim). Specialiste Trajnimi është shpesh Kryesisht nën kontrollin e Pediatrik Organizations (shih më poshtë) se sa universitete, me shkallë të ndryshme të kontributit të qeverisë, në varësi të juridiksionit.

Roli social i specialistëve pediatrik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si praktikues të tjera mjekësore, pediatër tradicionalisht konsiderohen të jenë anëtarë të një profesioni mësuar, për shkak të kërkesave të trajnimit të gjerë, dhe gjithashtu për shkak të okupimit të detyrave të veçanta ligjore dhe etike.

Pediatër zakonisht gëzojnë status të lartë social, e kombinuar shpesh me pritjet e të ardhura të larta dhe të qëndrueshme dhe të sigurisë të punës. Megjithatë, mjekët mjekësore në përgjithësi shpesh punojnë gjatë dhe të papërkulur orë, me turne në kohë të mbyllur, dhe mund të fitojnë më pak se arsimin e tjera profesionistëve E kujt është e gjatësi të krahasueshme. Neonatologists ose pediatrit e përgjithshme në spital praktikë janë shpesh më telefononi në herë i mbyllur për problemet perinatale në mënyrë të veçantë - si për nenin Cesarean apo Lindje të tjera me rrezik të lartë, dhe për përkujdesje të foshnjave të keq porsalindur.