Disleksia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Disleksia e njohur edhe si çrregullim leximi, karakterizohet nga probleme me leximin pavarësisht nga inteligjenca normale. Njerëz të ndryshëm preken në shkallë të ndryshme. Problemet mund të përfshijnë vështirësi në leximin e fjalëve, lexim i nxituar (i shpejtuar), duke shkruar fjalë, duke "fryrë" fjalët në kokë, duke shqiptuar fjalë kur lexojnë me zë të lartë dhe kuptojnë atë që lexon. Shpesh këto vështirësi vërehen së pari në shkollë. Kur dikush që më parë mund të lexonte humb aftësinë e tyre, njihet si aleksia. Vështirësitë janë të pavullnetshme dhe njerëzit me këtë çrregullim kanë një dëshirë normale për të mësuar.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]