Jump to content

Disgrafia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Disgrafia është gjendje e cila shkakton probleme në të shprehurit me shkrim. Disgrafia nuk është rezultat i mungesës intelektuale, instruksioneve joadekuate ose përtacisë, por ajo është rezultat i ndryshueshmërisë së trurit gjatë përpunimit të informatave. [1] Disgrafia është një aftësi e kufizuar e transkriptimit, që do të thotë se është një çrregullim shkrimor që shoqërohet me shkrim dore të dëmtuar, kodim ortografik dhe sekuencat e gishtave (lëvizja e muskujve të kërkuar për të shkruar). [2] Disgrafia është një problem i shkaktuar nga truri dhe nuk vjen si rezultat i fëmijës i cili mund të jetë përtac. Edhe pse një numër i madh i njerëzve kanë shkrim të keq, disgrafia është një çrregullim më serioz.[3]Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-IV), disgrafia karakterizohet si një aftësi e kufizuar e të mësuarit në kategorinë e shprehjes me shkrim kur shkathtësia e shkrimit është më e ulët se ato që priten duke pasur parasysh moshën e një personi të matur përmes inteligjencës dhe arsimit të përshtatshëm për moshën.

Për shumë fëmijë të diagnostikuar me disgrafi, mbajtja e lapsit apo radhitja e shkronjave në vijë të fletores është e vështirë. Një numër i konsiderushëm i tyre kanë probleme me gërmëzim dhe shprehjen e mendimeve në letër. [3]

  1. ^ Chivers, M. (1991). "Definition of Dysgraphia (Handwriting Difficulty). Dyslexia A2Z. Retrieved from http://www.dyslexiaa2z.com/learning_difficulties/dysgraphia/dysgraphia_definition.html Arkivuar 19 shkurt 2011 tek Wayback Machine
  2. ^ Berninger, Virginia W.; Wolf, Beverly J. (2009). Teaching Students with Dyslexia and Dysgraphia: Lessons from Teaching and Science (në anglisht). Baltimore, Maryland: Paul H. Brooks Publishing Co. ISBN 978-1-55766-934-6.
  3. ^ a b Nicolson, Roderick I.; Fawcett, Angela J. (janar 2011). "Dyslexia, dysgraphia, procedural learning and the cerebellum". Cortex. 47 (1): 117–27. doi:10.1016/j.cortex.2009.08.016. PMID 19818437. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)