Identiteti (shkenca shoqërore)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piktura e Narcisit nga Caravaggio, që përshkruan Narcisin duke vështruar ujin pasi ra në dashuri me reflektimin e tij.

Identiteti përbëhet nga cilësitë, besimet, tiparet e personalitetit, pamja dhe/ose shprehjet që karakterizojnë një person ose një grup.

Identiteti shfaqet gjatë fëmijërisë kur fëmijët fillojnë të kuptojnë vetë-konceptin e tyre dhe ai mbetet një aspekt i qëndrueshëm gjatë fazave të ndryshme të jetës. Identiteti formohet nga faktorët socialë dhe kulturorë dhe nga mënyra se si të tjerët i perceptojnë dhe pranojnë karakteristikat e dikujt.[1] Etimologjia e termit "identitet" nga emri latin identitas thekson imazhin mendor të një individi për veten dhe "njëjtësinë e tij me të tjerët". Identiteti përfshin aspekte të ndryshme të tilla si identitetet profesionale, fetare, kombëtare, etnike ose racore, gjinore, arsimore, gjenerative dhe politike, ndër të tjera.

Identiteti shërben për funksione të shumta, duke vepruar si një "strukturë vetërregulluese" që ofron kuptim, drejtim dhe një ndjenjë të vetëkontrollit. Ai nxit harmoninë e brendshme dhe shërben si një busull sjelljeje, duke u mundësuar individëve të orientohen drejt së ardhmes dhe të vendosin qëllime afatgjata. Si një proces aktiv, ai ndikon thellësisht në aftësinë e një individi për t'u përshtatur me ngjarjet e jetës dhe për të arritur një gjendje mirëqenieje.[2][3] Megjithatë, identiteti buron nga tipare ose atribute mbi të cilat individët mund të kenë pak ose aspak kontroll, siç është prejardhja e tyre familjare ose përkatësia etnike.[4]

Në sociologji, theksi vihet nga sociologët mbi identitetin kolektiv, në të cilin identiteti i një individi është i lidhur fort me sjelljen e roleve ose koleksionin e anëtarësimeve në grup që i përcaktojnë ato. Sipas Peter Burke, “Identitetet na tregojnë se kush jemi dhe ata u shpallin të tjerëve se kush jemi”. Identitetet më pas drejtojnë sjelljen, duke i shtyrë "baballarët" të sillen si "baballarët" dhe "infermierët" të sillen si "infermierë".[5]

Në psikologji, termi "identitet" përdoret më së shpeshti për të përshkruar identitetin personal, ose cilësitë ose tiparet dalluese që e bëjnë një individ unik. Identitetet janë të lidhura fort me vetë-konceptin, vetë-imazhin (modeli mendor i dikujt për veten), vetëvlerësimin dhe individualitetin. Identitetet e individëve janë të vendosur, por edhe kontekstualë, përshtatës ndaj situatës dhe ndryshojnë. Pavarësisht karakterit të tyre të rrjedhshëm, identitetet shpesh ndihen sikur janë kategori të qëndrueshme kudo që përcaktojnë një individ, për shkak të bazës së tyre në kuptimin e identitetit personal (ndjenja e të qenit një vetvete e vazhdueshme dhe këmbëngulëse).[6]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Schmeck, Klaus; Schlüter-Müller, Susanne; Foelsch, Pamela A; Doering, Stephan (2013). "The role of identity in the DSM-5 classification of personality disorders". Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health (në anglisht). 7 (1): 27. doi:10.1186/1753-2000-7-27. ISSN 1753-2000. PMC 3848950. PMID 23902698.
  2. ^ Laliberte‐Rudman, Debbie (prill 2002). "Linking Occupation and Identity: Lessons Learned Through Qualitative Exploration". Journal of Occupational Science (në anglisht). 9 (1): 12–19. doi:10.1080/14427591.2002.9686489. ISSN 1442-7591. S2CID 148500712.
  3. ^ Unruh, Anita M. (dhjetor 2004). "Reflections on: "So... what do you do?" Occupation and the construction of identity". Canadian Journal of Occupational Therapy. 71 (5): 290–295. doi:10.1177/000841740407100508. ISSN 0008-4174. PMID 15633879. S2CID 6673017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Identity: Definition, Types, & Examples". The Berkeley Well-Being Institute (në anglisht). Marrë më 2023-06-21.
  5. ^ Burke, Peter (2020), Kivisto, Peter (red.), "Identity", The Cambridge Handbook of Social Theory: Volume 2: Contemporary Theories and Issues, Cambridge University Press, vëll. 2, fq. 63–78, doi:10.1017/9781316677452.005, ISBN 978-1-107-16269-3, S2CID 242711319, Within identity theory, an identity is a set of meanings defining who one is in a role (e.g., father, plumber, student), in a group or social category (e.g., member of a church or voluntary association, an American, a female), or a unique individual (e.g., a highly moral person, an assertive person, an outgoing person) {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Kurzwelly, J (2019). "Being German, Paraguayan and Germanino: Exploring the Relation Between Social and Personal Identity". Identity. 19 (2): 144–156. doi:10.1080/15283488.2019.1604348. S2CID 155119912. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)